Nekdanji (in osramočeni) španski kralj po dveh letih spet doma

Magazin 20. Maj 202210:20 > 10:57 0 komentarjev
Juan Carlos
PROFIMEDIA

Juan Carlos, nekdanji španski kralj, ki je leta 2014 abdiciral zaradi številnih škandalov, se je po dveh letih v (prostovoljnem) izgnanstvu za nekaj dni vrnil v Španijo.

Španijo je Juan Carlos zapustil potem, ko se je razvedelo, da je vpleten v preiskavo o domnevni korupciji. A po tem, ko so tri preiskave zoper 84-letnega nekdanjega španskega kralja marca opustili, se je ta odločil, da se po dveh letih vrne v Španijo. V Vigo je v četrtek zvečer prispel z zasebnim letalom, kjer ga je pričakala hčerka, princesa Elena.

Juan Carlos bo v svoji nekdanji kraljevini do ponedeljka, ko se bo vrnil v Združene arabske emirate (ZAE). Te dni namerava preživeti na severozahodu Španije v mestu Sanxenxo, prav tako pa se bo v Madridu srečal s sinom, aktualnim španskim kraljem Filipom VI., in ženo Sofijo. Obisk je del njegove “želje, da bi družino in prijatelje v Španiji videl redno v zasebnem okolju”, je sporočila španska palača.

Vrnitev nekdanjega španskega kralja sledi pismu, ki ga je sinu poslal marca. Takrat je sinu povedal, da načrtuje vrnitev, potem ko so državni tožilci opustili preiskavo njegovih dejanj. Navedli so različne razloge za to odločitev, med drugim pomanjkanje obremenilnih dokazov, zastaranje in nedotakljivost vodje države. Čeprav so potrdili, da so ugotovili, da so bili med letoma 2008 in 2012 iz državne blagajne odtujeni zneski, so sporočili, da je davčnim organom uspelo izterjati več kot pet milijonov evrov, kar “sovpada z dolgom”.

Španska vlada je po vseh škandalih ocenila, da Juan Carlos javnosti dolguje razlago svojih afer. Nikoli jih ni namreč niti poskušal pojasniti, prav tako se ni opravičil, Abdiciral je leta 2014, ko je bil na prestolu že skoraj 40 let.

Juan Carlos VI
REUTERS/Pedro Nunes

Po korupcijski aferi, v katero je bil vpleten mož njegove hčere, in kontroverznim lovom na slone, na katerega je monarh odšel sredi španske finančne krize, je junija 2020 špansko vrhovno sodišče začelo še preiskavo v njegovo domnevno vpletenost v pogodbo o gradnji hitre železnice v Savdski Arabiji. Zanikal je kakršnokoli kršitev in zatrdil, da je na voljo, če bi ga tožilci želeli zaslišati. Avgusta 2020 je odpotoval v ZAE, kjer danes živi.

Že nekaj mesecev pred odhodom Juana Carlosa je kralj Filip očetu ukinil letno nadomestilo v vrednosti 200.000 evrov in se vnaprej odpovedal denarju, ki bi ga sicer podedoval.

V sodelovanju z vlado je letos poskrbel tudi za večjo transparentnost delovanja monarhije. Tako so oblikovali odlok, ki od palače zahteva, da objavi svoj proračun in javne razpise. Tudi kraljevi računi bodo od zdaj naprej predmet revizij, darila, ki jih bodo prejeli člani kraljeve družine, pa bodo po novem popisana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!