Nekdanji svetovalec Trumpa obsojen na štiri meseca zapora

Svet 21. Okt 202219:41
Steve Bannon
Kevin Lamarque7REUTERS

Zvezno sodišče v Washingtonu je danes nekdanjega svetovalca bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Steva Bannona obsodilo na štiri mesece zapora, ker ta ni hotel pričati v kongresni preiskavi lanskega napada na Kapitol. Kaznovan je bil še s 6500 dolarji kazni, sodnik pa mu je dovolil, da začasa trajanja pritožbenega postopka ostane na prostosti.

Steve Bannon je bil julija spoznan za krivega v dveh točkah obtožnice glede zaničevanja kongresa, saj se je uprl sodnemu pozivu, naj priča v povezavi z napadom podpornikov Donalda Trumpa na Kapitol 6. januarja lani, prav tako pa preiskovalcem dogodka ni predal zahtevanih dokumentov.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je sicer zahtevalo šestmesečno zaporno kazen, medtem ko so Bannonovi odvetniki zahtevali pogojno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal obsojeni, je pričevanje v preiskavi zavrnil po nasvetu svojega odvetnika, češ da bi s tem kršil Trumpov izvršni privilegij, po katerem predsedniku in njegovim sodelavcem ni treba odgovarjati na vprašanja, ki zadevajo zaupno naravo njihovega dela. Poleg tega je menil, da je preiskava politično motivirana.

Sodnik Carl Nichols je te argumente zavrnil in dejal, da Trump v Bannonovem primeru ni nikoli uveljavljal izvršnega privilegija in da je treba dogodke iz 6. januarja preiskati.

Poleg tega je ocenil, da Bannon z odborom, ki je napad na Kapitol preiskoval, ni sodeloval niti pri vprašanjih, ki se jih morebitni izvršni privilegij nekdanjega predsednika ne dotika. Bannon “ni predložil niti enega dokumenta … in ni podal nobenega pričanja o nobeni temi”, je dejal Nichols.

“Danes je bil dan moje sodbe,” je pred sodiščem izjavil Bannon. “Osmega novembra bo sodba nad nezakonitim Bidnovim režimom,” je dodal, pri čemer je imel v mislih prihajajoče vmesne volitve.

Bannon je sicer v Beli hiši prvih sedem mesecev Trumpovega mandata deloval kot glavni strateg, odšel pa naj bi zaradi konfliktov z drugimi vodilnimi uslužbenci. Nad njim visi tudi obtožnica zaradi prevare, ker naj bi ogoljufal donatorje, ki so prispevali sredstva neprofitni organizaciji za gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.