Nekdanji Trumpov svetovalec spoznan za krivega zaničevanja ameriškega kongresa

Svet 22. Jul 202221:27 > 21:27 0 komentarjev
Steve Bannon
PROFIMEDIA

Sodni proces proti Stevu Bannonu, svetovalcu nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je bil obtožen zaničevanja kongresa, se je danes končal s sklepnima nagovoroma obrambe in tožilstva poroti, ki je nato Bannona po navedbah ameriške mreže CNN spoznala za krivega. Grozi mu najmanj 30-dnevna zaporna kazen.

Sodnik Carl Nichols, ki ga je na položaj imenoval prav Donald Trump, bo sedaj imel na izbiro kazen v trajanju od 30 dni do enega leta zapora za vsako od dveh točk obtožnice. Steve Bannon se je znašel v težavah, ker se ni odzval pozivu na zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja lani, prav tako tudi ni predal zahtevanih dokumentov.

Proces proti njemu je trajal le pet dni, vključno z dvema dnevoma, ko so iskali 12 nepristranskih porotnikov brez mnenja o Bannonu ali Trumpu. V Washingtonu je bilo takšne porotnike težko najti, nekaj kandidatov pa je priznalo, da so prepričani, da je Bannon kriv, zato so bili izločeni.

Tožilstvo je poklicalo dve priči, Bannonovi odvetniki pa niso poklicali nobene. Braniti so ga skušali z različnimi taktikami, predvsem pa s poudarjanjem, da gre za politični pregon. Tožilka Molly Gaston je poziv na zaslišanje primerjala s kaznijo za napačno parkiranje. “Gre za enostaven, toda pomemben primer človeka, ki se zavestno ni odzval pozivu. Naša vlada lahko deluje le, če ljudje igrajo po pravilih, ali pa odgovarjajo za kršitve,” je dejala.

Bannonov odvetnik Evan Corcoran je v sklepnem nagovoru poroti prav tako poudarjal, da gre za politični pregon. Sodnik Nichols pa je med procesom sprejel kar štiri ugovore tožilstva, kar je nekoliko neobičajno, trije od njih so ugovarjali prav trditvam o političnem pregonu. V ZDA v zadnjih 50 letih ni nihče šel v zapor zaradi zavračanja poziva kongresa. Poleg Bannona je bil od približno 1000 prič, ki jih je odbor pozval na zaslišanje, zaničevanja kongresa obsojen le še nekdanji Trumpov svetovalec za zunanjo trgovino Peter Navarro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!