Nemci so pospešili s postavitvami vetrnih elektrarn

Gospodarstvo 18. Jul 202316:39 0 komentarjev
Vetrne elektrarne
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Število vetrnih elektrarn na kopnem se v Nemčiji pospešeno veča. Samo v prvih šestih mesecih leta so na omrežje priključili 331 vetrnic s skupno močjo okoli 1,56 gigavata.

Nemčija povečuje število vetrnih elektrarn na kopnem. V prvi polovici letošnjega leta je na omrežje priključila 331 vetrnic s skupno močjo okoli 1,56 gigavata, sta danes sporočila nemško združenje za vetrno energijo in združenje proizvajalcev opreme za energetski sektor pri VDMA.

Neto prirast zmogljivosti sicer ob izključitvi starejših vetrnih elektrarn znaša okoli 1,32 gigavata, s čimer pa je še vedno 50 odstotkov večji kot v enakem obdobju lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bodo želeli Nemci izpolniti vladne cilje na področju obnovljive energije do leta 2030, pa bo treba vzpostavljanje vetrnih polj še pospešiti, so danes opozorili v obeh združenjih.

Izziv so dolgotrajni postopki in pridobivanje dovoljenj

Ko gre za nove projekte vetrnih elektrarn, je sicer vodilna nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein, medtem ko jug države zaostaja. Največji izziv so dolgotrajni postopki umeščanja v prostor in pridobivanja potrebnih dovoljenj ter tudi pomanjkanje zemljišč.

Nemška vlada je lani s ciljem izpolniti podnebne cilje sprejela smele ukrepe za pospešitev proizvodnje vetrne in sončne električne energije.

Do leta 2030 želi z zelenimi viri zagotoviti 80 odstotkov bruto porabe elektrike. Vetrne elektrarne naj bi prispevale okoli 115 gigavatov inštalirane moči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!