Zakaj ima mafija tako zelo rada Nemčijo?

Svet 07. Maj 202313:26 2 komentarja
Nemčija je varno zavetje za mafijo
PROFIMEDIA

V Italiji, Nemčiji, Sloveniji in še nekaterih drugih državah so policisti nedavno izvedli obsežno operacijo proti italijanski mafiji 'Ndrangheta. Ob tem pa Deutsche Welle opozarja, da ima mafija v Nemčiji odlične pogoje za pranje denarja. Zakaj?

Minulo sredo so policisti v desetih državah aretirali 132 pripadnikov italijanske mafije ‘Ndrangheta, ene najmočnejših zločinskih organizacij na svetu, je sporočil evropski preiskovalni urad Europol. Večino aretacij so opravili v Italiji, racije pa so potekale tudi v Sloveniji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Portugalskem, v Španiji, Romuniji, Braziliji in Panami.

V akciji, ki jo na prošnjo protimafijskega tožilstva v Italiji usklajujeta Europol in Eurojust, je sodelovalo 2.770 policistov, od tega okoli 1.000 v Nemčiji, kjer so preiskali okrog 100 poslopij, vključno z zasebnimi hišami, stanovanji, pisarnami in drugimi poslovnimi stavbami. Izdali so približno 30 nalogov za aretacijo.

Majska mednarodna operacija je polnila naslovnice medijev, ki so postregli s sočnimi podrobnostmi racij, kljub temu pa ugotovitve poznavalcev razmer niso presenetile, poroča nemški Deutsche Welle (DW).

“Glede mafijskih dejavnosti se v Nemčiji ne bo spremenilo nič,” pravi Petra Reski, nemška novinarka, ki dela v Italiji in že leta raziskuje delovanje mafije. “Lahko aretiraš nekaj ljudi, ampak to ne spremeni strukture.”

Nemčija je varno zavetje za mafijo
V akciji, ki jo na prošnjo protimafijskega tožilstva v Italiji usklajujeta Europol in Eurojust, je sodelovalo 2.770 policistov, od tega okoli 1.000 v Nemčiji. Foto: PROFIMEDIA

Ob že omenjenih aretacijah v Nemčiji je bilo v Italiji aretiranih približno 108 ljudi. Do teh je vodila več kot tri leta trajajoča preiskava preprodaje drog in orožja imenovana Eureka. ‘Ndrangheta, ki izvira z juga Italije v Kalabriji, naj bi namreč po svetu vzpostavila strukturo za pranje denarja.

Reski, ki je o italijanski mafiji napisala več knjig, priznava, da nedavne aretacije spremlja s precejšnjo mero zadovoljstva, saj so jo nekatere osebe, ujete med preiskavo, tožile ali ji grozile zaradi novinarskega poročanja. V posameznih primerih je nemško sodišče odločilo tudi o prisilnih popravkih v nekaterih njenih knjigah.

“To so ljudje, ki so del samega jedra ‘Ndranghete in o njih sem pisala leta 2008 – bila sem prva, ki so me tožili in tožbo sem izgubila,” je povedala za medij DW. “Zame osebno so (aretacije op. a.) zadoščenje, saj je, zahvaljujoč Italijanom, to, kar sem pisala, vodilo k rezultatom.”

Nemčija je varno zavetje organiziranega kriminala

Čeprav je nemška policija sodelovala v mednarodni operaciji, in je aretacije tudi izvedla, so le-te samo izvršili po mednarodnih nalogih za prijetje, ki pa so jih izdale italijanske varnostne službe, razlaga Reski. “Te aretacije se nikakor ne bi zgodile pod nemškimi zakoni,” pojasnjuje Reski, ob tem pa dodaja, da v Nemčiji zgolj to, da pripadaš neki mafijski organizaciji, ne zadostuje za pregon – dokazati je treba tudi dejansko kaznivo dejanje.

Največje gospodarstvo v območju evra tako že dalj časa slovi kot varno zavetje za organiziran kriminal.

Omenjene aretacije so izvedli v nemških zveznih državah Severno Porenje – Vestfalija, Porenje – Pfalška, Bavarska, Posarje in Turingija. Notranji minister Porenja – Pfalške Michael Ebling je aretacije opisal kot “učinkovit udarec” mafiji. “Danes je bil poslan jasen signal, da v Evropi ni prostora za organiziran kriminal,” je sporočil pred dnevi.

Nemčija je varno zavetje za mafijo
Nemčija že dalj časa slovi kot varno zavetje za organiziran kriminal. Foto: PROFIMEDIA

A pot do ureditve je še dolga. Zvezna država Turingija je po združitvi Nemčije leta 1991, ko se je tamkajšnja policija ukvarjala z drugimi stvarmi, postala skorajda mafijska trdnjava. Člani organiziranega kriminala so imeli namreč takrat prosto pot za nakup številnih nepremičnin, piše DW.

Roberto Scarpinato, vodilni tožilec na področju boja proti organiziranemu kriminalu iz Palerma, je nemški parlament Bundestag že leta 2012 opozoril na “neverjeten tok denarja iz Italije v Nemčijo,” ob tem pa izpostavil tudi luknje v zakonodaji, ki preprečuje pranje denarja.

Odlični pogoji za pranje denarja

Kljub aretacijam so tako v Nemčiji še naprej prisotni izzivi na področju organiziranega kriminala, navaja DW. Nemško gospodarstvo je denimo tudi v dobi digitalizacije močno naklonjeno gotovini. Za razliko od drugih evropskih držav v Nemčiji še danes ni omejitve na enotno transakcijo, ki jo je mogoče opraviti z gotovino. Za primerjavo: v Španiji je vsota gotovine pri eni transakciji omejena na 2.500 evrov, v Italiji na 1.000 evrov, v Grčiji pa 500 evrov.

Trenutna ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser načrtuje postavitev omejitve pri 10.000 evrih, kar bi področje poenotilo z evropsko direktivo. Pri tem je vredno omeniti, da pravne strokovnjake že skrbi, ali bo novost sploh v skladu z nemško ustavo.

Danes lahko v Nemčiji porabiš do 10.000 evrov gotovine za večino stvari, ne da bi se pri tem moral identificirati. Posebnost je nakup plemenitih kovin, pri katerih morajo kupci od leta 2020 naprej priložiti osebno izkaznico, če vrednost nakupa presega 2.000 evrov. Mafijske združbe lahko v takšnih razmerah na enostaven način perejo denar, navaja DW.

Do aprila letos je bilo z gotovino mogoče kupiti celo nepremičnine, kar je bilo še posebej donosno v mestih, kakršno je Berlin, kjer trg zagotavlja vrtoglave dobičke.

Nemčija je varno zavetje za mafijo
PROFIMEDIA

“Izboljšalo se ni čisto nič”

Dejstvo, da družbe organiziranega kriminala izkoriščajo opisane možnosti v povezavi z netransparentnimi navezami s slamnatimi podjetji, so javna skrivnost že od leta 2016, ko so v javnost pricurljale podrobnosti iz panamskih dokumentov. Spomnimo, da so ti razkrili notranje podatke panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca.

“Ne moremo povedati, da gre pri tem (nedavne aretacije op. a.) za preboj, morda pa je vseeno delni uspeh v boju proti delčku mafije,” pravi Andreas Frank, ki se je tri desetletja ukvarjal s preiskavami in poročanjem o nemških luknjah na področju pranja denarja. “‘Ndrangheta je nekaj, s čimer se soočamo že dalj časa.”

Frank, ki v svoji knjigi Umazan denar (Dreckiges Geld oziroma Dirty Money) trdi, da pranje denarja spodkopava demokracijo v Zahodni Evropi, je že skoraj utrujen od ponavljanja, da v Nemčiji manjka politične volje, s katero bi področje uredili. “Se je kaj izboljšalo v boju proti pranju denarja? Ne! Čisto nič,” je še poudaril za DW.

Tudi Andreas Frank je leta 2012 pred Bundestagom pričal o pomanjkljivostih nemškega boja proti organiziranemu kriminalu.

Posledice, ki nastajajo zaradi tega, so po njegovih besedah vedno znova podcenjene. “Mafija je zelo nevarna in škoduje našemu gospodarstvu,” je jasen, pri tem pa pojasnjuje, da poštena podjetja izredno težko konkurirajo tistim, ki so vodena s strani mafije, pri čemer je ‘Ndrangheta le ena od takšnih organizacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje