Nemčija zaradi migracij napovedala začasni nadzor na meji s Češko in Poljsko

Svet 23. Sep 202313:09 > 18:45 1 komentar
Nadzor na nemško-poljski meji
Nadzor na nemško-poljski meji. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je napovedala vzpostavitev začasnega nadzora na meji s Poljsko in Češko, da bi omejili pritok prebežnikov v državo. Preučujejo sicer tudi druge ukrepe, ki bi preprečili tihotapljenje in trgovino z ljudmi.

Ukrep uvedbe nadzora na nemški meji s Češko, Poljsko in Švico so v petek predlagali poslanci konservativne unije CDU/CSU, ki želijo tako omejiti prihod nezakonitih prebežnikov v državo.

Na razpravi v parlamentu je notranja ministrica Nancy Faeser sprva zavrnila predloge Unije, češ da trenutni ukrepi delujejo. Zdaj pa je za nemški tednik Welt am Sonntag napovedala vzpostavitev začasnega nadzora na meji s Poljsko in Češko, ki ga nameravajo povezati z že obstoječim naključnim policijskim nadzorom.

“Trenutno preverjamo ustrezne dodatne ukrepe mejne policije,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva.

Ministrica se namreč s Češko pogovarja tudi o možnosti, da bi pri njih delovali nemški policisti, podobno kot je Nemčija sklenila dogovor s Švico. Nemški policisti lahko tako v tesnem sodelovanju s švicarskimi kolegi na ozemlju Švice izvajajo inšpekcijske preglede in preprečujejo nepooblaščen vstop v Nemčijo, je pojasnila ministrica.

Da se je število prihodov prebežnikov v Nemčijo dramatično povečalo, pa je danes na shodu socialnih demokratov (SPD) v Nürnbergu opozoril tudi nemški kancler Olaf Scholz. Zagotovil je, da je Nemčija zavezana pravici do azila, obenem pa zagovarja tudi, da se v domovino vrne osebe, ki so jim zavrnili prošnje ali so storili kazniva dejanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje