Nemčija podaljšala obratovanje trem jedrskim elektrarnam

Svet 11. Nov 202215:07 0 komentarjev
jedrska elektrarna, nemčija
PROFIMEDIA

Nemški poslanci so danes potrdili spremembe zakona o jedrski energiji, na podlagi katerih bodo preostale tri jedrske elektrarne v državi lahko obratovale do 15. aprila 2023, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada v Berlinu želi s podaljšanjem obratovanja jedrskih elektrarn zagotoviti oskrbo z električno energijo.

Spremembe zakonodaje je podprlo 375 poslancev, 216 jih je glasovalo proti, 70 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo.

Za podaljšanje obratovanja elektrarn Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland so se izrekli poslanci treh koalicijskih strank, torej socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni. Poslanec SPD Carsten Traeger je odločitev označil za “odgovorno” in dodal, da bo postopno opuščanje jedrske energije potekalo po načrtih.

Opozicijski krščanski demokrati (CDU/CSU) so izrazili nasprotovanje spremembam zakona in opozorili, da je vlada komaj dosegla soglasje o tem vprašanju. Prepričani so, da bo kratkoročno podaljšanje obratovanja jedrskih elektrarn premalo prispevalo k zagotavljanju cenejše elektrike in varnosti oskrbe z energijo.

V poslanski skupini CDU/CSU so zato predlagali podaljšanje življenjske dobe zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn vsaj do konca leta 2024, obenem pa tudi obsežno širjenje obnovljivih virov energije.

Poslanec Levice Ralph Lenkert je opozoril zlasti na nevarnosti jedrske energije. “Človeška napaka pri obratovanju je vedno mogoča. Poglejte Černobil,” je po navedbah dpa zatrdil Lenkert.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!