Nemčija repatriirala ženske in otroke, povezane z IS

Svet 07. Okt 202110:58 > 10:59 1 komentar
Begunci iz Afganistana
Jon Nazca/REUTERS

Nemčija je repatriirala ženske in otroke, povezane z IS. Otroci za situacijo niso odgovorni, ženske se bodo morale zagovarjati, ob tem sporočajo iz nemškega zunanjega ministrstva.

Nemčija je iz severne Sirije repatriirala osem žensk, ki naj bi se pridružile skrajni teroristični skupini Islamska država (IS), in 23 otrok, je ponoči sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Gre za največjo tovrstno repatriacijo po letu 2019. V skupni operaciji z Nemčijo je sosednja Danska domov pripeljala tri ženske in 14 otrok, povezanih z IS.

Ženske bodo za svoja dejanja odgovarjale

“Otroci niso odgovorni za svojo situacijo (…), matere pa bodo morale odgovarjati za svoja dejanja,” je ob tem pojasnil zunanji minister Heiko Maas. Kot je še povedal, jih večina po vrnitvi v Nemčijo zdaj ostaja v priporu in so predmet kazenske preiskave, medtem ko bodo za otroke uredili začasno skrbništvo. Nekateri imajo v Nemčiji sicer že zakonite skrbnike.

Maas je sicer izpostavil, da je “vesel”, ker so v Nemčijo prepeljali ljudi, zlasti otroke, za katere so ocenili, da “še posebej potrebujejo zaščito”. “Gre večinoma za bolne otroke ali take s skrbnikom v Nemčiji ter njihove brate in sestre in njihove matere,” je pojasnilo ministrstvo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja neimenovane varnostne vire, so za šest žensk že izdali zaporne naloge, ni pa še jasno, kaj bo z ostalima dvema.

Repatriirali so jih iz centra za pridržanje Rodž na severovzhodu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih sil in kjer so razmere izredno slabe. Po poročanju nemškega dnevnika Bild so predstavniki nemškega zunanjega ministrstva in policije ponje prišli v sredo zjutraj z ameriškim vojaškim letalom, nato pa so jih preko Kuvajta prepeljali na letališče v Frankfurtu.

Ženske so stare od 30 do 38 let in prihajajo iz različnih nemških regij, je medtem poročal tednik Spiegel.

Vprašanje aktualno v številnih državah

Številne države se soočajo z vprašanjem, kaj narediti z državljani, ki so se v preteklosti pridružili IS in nato po padcu skupine marca 2019 pristali v ujetništvu. Večina evropskih držav se glede njihove repatriacije odloča od primera do primera. Nemčija je skupaj s Finsko nazadnje decembra lani repatriirala pet žensk in 18 otrok.

V Nemčiji so doslej zaradi terorizma in drugih obtožb že sodili več reptariiranim osebam, spominja nemški Deutsche Welle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje