Nemčija: SPD, Zeleni in FDP začeli koalicijske pogovore

Svet 15. Okt 202114:34 > 14:53 0 komentarjev
SPD, Zeleni in FDP
Annegret Hilse/REUTERS

V Nemčiji so socialdemokratska stranka SPD, stranka Zelenih in pa liberalna FDP začele koalicijska pogajanja. Morebitno koalicijo so v Nemčiji poimenovali semaforska koalicija.

Nemški socialdemokratska stranka SPD, stranka Zelenih in pa liberalna FDP  so tudi formalno začele pogovore o oblikovanju nove koalicije, ki so jo v javnosti poimenovali semaforska koalicija – SPD predstavlja rdečo barvo, FDP rumeno in Zeleni.

“Ta teden smo intenzivno delali in opravili veliko pogovorov, tako da smo pripravljeni na koalicijska pogajanja s preostalimi strankami,” je dejal Olaf Scholz, prvi mož SPD in kandidat za kanclerja, poroča Politico.

Scholz je dodal, da so se vse tri stranke strinjale glede osnovnih okvirjev, ki so temelj za nadaljnjo razpravo. Začetno besedilo je po Scholzevih besedah “dober rezultat”.

Zdaj morata zeleno luč za začetek koalicijskih pogajanj prižgati še vodstvi SPD in FDP, Zeleni pa naj bi po nekaterih informacijah že ta konec tedna sklicali kongres.

Kot je dodal Scholz, naj bi se znova zavzemala za industrijsko modernizacijo države, naložbe pa naj bi vključevale tudi zaščito podnebja, digitalizacije in modernizacije družbe.

Visoka podpora javnosti

Po zadnjih anketah semaforsko koalicijo podpira tudi večina – dobrih 60 odstotkov – Nemcev. Scholz medtem kot bodoči kancler uživa še višjo, kar okoli 75-odstotno podporo. Nemčiji sicer koalicija treh strank ni vladala že vse od 50. let prejšnjega stoletja.

Novi bundestag se bo na ustanovni seji sestal 26. oktobra, medtem ko bo trenutna vlada s kanclerko Angelo Merkel posle opravljala do izvolitve novega kanclerja. Kot ciljni datum, do katerega bi Nemčija lahko dobila novo vlado, se pogosto omenja božič. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!