Nemčija sprejela reformo, ki omogoča hitrejšo pot do državljanstva

Svet 19. Jan 202417:15 1 komentar
Nemški potni list
Foto: PROFIMEDIA

V Nemčiji so potrdili reformo zakon o državljanstvu, ki pospešuje pot do nemškega potnega lista. Pridobitev državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji in ne osmih, kot je veljalo doslej.

Nemški parlament je danes potrdil reformo zakona o državljanstvu, ki pospešuje pot do nemškega potnega lista.

Medtem ko je koalicija govorila o že zdavnaj potrebni reformi, je opozicija svarila pred pospešeno naturalizacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pridobitev državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji in ne osmih, kot je veljalo doslej. V okviru posebnih integracijskih uspehov celo že po treh letih. Po novem bodo nemško državljanstvo dobili tudi v Nemčiji rojeni otroci tujih državljanov, če bo najmanj en starš v Nemčiji živi že najmanj pet let, namesto osem.

Dodatno lahko osebe, ki dobijo nemško državljanstvo, obdržijo svoje dosedanje državljanstvo. To je doslej med drugim veljalo za državljane držav EU.

Do reforme so kritični v konservativni uniji CDU/CSU in skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD). Vodja poslanske skupine Krščansko-socialne unije (CDU) Alexander Dobrindt je menil, da bi morali državljanstvo podeliti na koncu integracijskega procesa in ne na začetku.

Poslanka socialdemokratov (SPD) Gülistan Yüksel je medtem poudarila, da potrebujejo več kot deset milijonov ljudi, ki v Nemčiji živijo brez državljanstva, nekateri že več kot desetletje, in že sedaj prispevajo k blaginji v državi.

Med 639 oddanimi glasovi je danes reformo podprlo 382 poslancev, 234 jih je bilo proti, 23 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Bundestag je v četrtek sicer sprejel niz ukrepov, s katerim bo Nemčija po vladnih ocenah lahko izvedla dodatnih 600 deportacij letno. Sprejete zakonske spremembe povečujejo pooblastila policiji, ki bo lažje ugotavljala identiteto migrantov in preiskovala posameznike, ki jim je bil odrejen odhod iz države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje