Nemška vlada podpira opravljanje azilnih postopkov na zunanjih mejah EU

Svet 02. Maj 202315:46 0 komentarjev
migranti begunci nemčija
Foto: Profimedia

Vlada v Berlinu se je dogovorila o skupnem stališču do odprtih vprašanj v zvezi z reformo evropske azilne politike, poročajo nemški mediji. V skladu s tem bi begunci, ki pridejo v EU, azilne postopke opravili neposredno na zunanjih mejah EU. Dogovor predvideva tudi premeščanje migrantov med državami EU.

Nemčija želi podpreti azilne postopke na zunanjih mejah EU, preden prosilci za azil vstopijo v zadevno državo. O tem se je minuli konec tedna dogovorila rdeče-rumeno-zelena vladna koalicija, je v nedeljo za nemško televizijo ARD povedala notranja ministrica Nancy Faeser.

“Gre za to, da bi azilni postopki lahko potekali že na mejah,” je pojasnila ministrica. “To pomeni, da bo že tam potekala registracija in identifikacija beguncev,” je dodala.

O tem, kako dolgo bi takšni postopki lahko trajali, trenutno še tečejo pogovori z drugimi državami, je povedala Faeser, po vsej verjetnosti pa bi migrante na zunanji meji EU lahko zadržali do 12 tednov.

Nemška vlada si bo hkrati prizadevala za to, da tudi druge države članice pokažejo solidarnost in prevzamejo prosilce za azil iz držav, kot sta Grčija ali Italija.

Ministrica Faeser pri tem vidi priložnost, da Evropa skupaj napreduje na področju azilne politike. “Mislim, da je izjemno pomembno, da do registracije in identifikacije pride čim prej, da bomo lahko še naprej imeli odprte meje v Evropi,” je dejala.

Nemčija pri tem vprašanju po njenih besedah sodeluje s Francijo, Italijo, Španijo, Švedsko in Belgijo.

Medtem ko ključna vprašanja, na primer, ali bodo na zunanjih mejah zaključeni redni azilni postopki ali samo prva preverjanja, ostajajo odprta, se zdi, da doseženi dogovor koalicije v Berlinu odraža predloge Evropske komisije glede tega vprašanja, poroča bruseljski portal Euractiv.

Begunci
Denis Sadiković/N1

Evropska komisija je v nedavno predstavljenih priporočilih predlagala ukrepe za učinkovitejše vračanje migrantov, ki so jim države članice zavrnile prošnjo za azil, pa tudi strožje kontrole na zunanjih mejah EU.

Nemčija kot tudi vsa Evropska unija se soočata z naraščajočim številom prošenj za azil. V lanskem letu je po vsej EU za azil zaprosilo 881.200 ljudi, od tega jih je 217.735 vlogo za azil vložilo v Nemčiji, je poročal evropski statistični urad Eurostat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!