Nemčiji se prihodnje leto obetata recesija in inflacija

Gospodarstvo 12. Okt 202221:13 2 komentarja
bundestag
PROFIMEDIA

Nemško gospodarstvo se bo prihodnje leto skrčilo za 0,4 odstotka, inflacija pa naj bi dosegla sedem odstotkov, je danes napovedala nemška vlada. Gospodarski minister Robert Habeck je dejal, da so pred državo resni časi.

“Smo v resni energetski krizi, ki lahko postane tudi gospodarska in socialna kriza,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Robert Habeck ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi nemške vlade.

Sprožilec krize je bil ruski napad na Ukrajino, ki je vodil v ustavitev dobav plina iz Rusije, to pa v rast inflacije, je pojasnil.

Zaenkrat nemško gospodarstvo še raste, letošnja rast naj bila 1,4-odstotna, a že prihodnje leto bo Nemčija vstopila v recesijo, gospodarstvo se bo po napovedi gospodarskega ministrstva skrčilo za 0,4 odstotka.

Kot so pojasnili, visoke cene energije zavirajo industrijsko proizvodnjo, zlasti v energetsko intenzivnih sektorjih.

Leta 2024 naj bi nemško gospodarstvo znova raslo, predvidoma za 2,3 odstotka, še kaže jesenska napoved.

Letna stopnja inflacije v Nemčiji naj bi letos dosegla osem odstotkov, prihodnje leto pa sedem, še napoveduje nemška vlada.

Ta je pred kratkim predstavila 200 milijard evrov vreden paket pomoči potrošnikom in podjetjem zaradi naraščanja cen, ki vključuje kapico na cene energentov. Kot so dejali, bi bila rast cen prihodnje leto brez te še mnogo višja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje