Nemškemu gostincu, kjer je na črno delala ženska iz BiH, grozi visoka kazen

Svet 25. Nov 202321:37 4 komentarji
kuhinja v restavraciji
Foto: PROFIMEDIA

Ženska iz BiH je na črno delala v restavraciji v nemškem Gelsenkirchnu. Lastniku zaradi tega zdaj grozi do deset let zapora in do 500.000 evrov kazni, delavki pa izgon iz države.

Uslužbenci Carinskega urada iz Dortmunda so v eni izmed restavracij v Gelsenkirchnu prejšnji teden odkrili žensko iz Bosne in Hercegovine, ki je tam delala na črno. Osebe tretjih držav (to so tujci, ki ne prihajajo iz EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švice), kamor spada tudi Bosna in Hercegovina, imajo običajno v Nemčiji pravico do dela le, če pridobijo ustrezno dovoljenje vstop, bivanje in delo. Tega pa 23-letnica iz Bosne in Hercegovine ni imela, piše N1 Zagreb.

“Ko so cariniki vstopili v restavracijo, je njen lastnik stekel v kuhinjo in delavce opozoril z glasnim vzklikom ‘carinska kontrola’,” je povedala tiskovna predstavnica glavnega carinskega urada v Dortmundu.

Takoj za tem je 23-letnica stekla skozi zadnji vhod kuhinje in se pred uradniki skrila v kletne prostore restavracije, kjer pa so jo hitro prijeli policisti. Edina dokumenta, ki jih je pristojnim pokazala, sta bila osebna izkaznica in potni list BiH.

Lastniku grozi pol milijona evrov kazni in do deset let zapora

Zaradi suma nezakonitega bivanja v Nemčiji so cariniki proti ženski uvedli prekrškovni postopek ter jo začasno pridržali. O njeni usodi bodo zdaj odločale nemški imigracijski organi. Osebe tretjih držav, ki v Nemčiji nezakonito prebivajo in delajo, lahko doleti kazen do 5.000 evrov in izgon iz države.

Pristojni so tudi proti delodajalcu uvedli postopek zaradi pomoči pri nezakonitem bivanju in zaposlovanju brez veljavnega delovnega dovoljenja. Grozi mu do deset let zapora. Poleg tega je možna tudi globa do 500.000 evrov.

Pri delu na črno pa pristojni v Nemčiji, poleg predpisanih visokih kazni, opozarjajo še na en vidik. Takšni delavci namreč nimajo urejenih ustreznih zavarovanj, niti nimajo pravice do pokojnine ali nadomestila za primer brezposelnosti, kar še dodatno poslabšuje njihov položaj.

V Sloveniji lahko delodajalce, ki zaposlujejo na črno delo, doleti do 26.000 evrov globe. Lahko pa tudi do treh let zapora, če delodajalec na črno zaposli več oseb. Posameznika, ki v Sloveniji dela na črno, pa lahko doleti globa od 500 do 2.500 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje