Nepravilnosti pri financiranju Macronove volilne kampanje? Začetek preiskave

Svet 25. Nov 202212:07 0 komentarjev
Macron
PROFIMEDIA

Francosko pravosodje je odprlo preiskavo v zvezi z volilno kampanjo predsednika Emmanuela Macrona leta 2017 in 2022, iz katerih je obakrat izšel kot zmagovalec. Kot je v četrtek sporočilo posebno finančno tožilstvo v Parizu, se preiskava vrti okoli vprašanja, ali se je Macron nezakonito okoristil s storitvami ameriške svetovalne družbe McKinsey.

Preiskava temelji na obtožbah o neustreznem vodenju računov volilne kampanje ter na obtožbah o favoriziranju in pomoči pri tem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebno tožilstvo za finančni kriminal je že konec marca na podlagi poročila francoskega senata začelo preiskavo proti McKinseyju zaradi davčnih utaj. Glede na poročilo McKinsey ni plačal nobenih davkov v državi vsaj zadnjih deset let. Svetovalno podjetje s sedežem v ZDA sicer vztraja, da je ravnalo v skladu z zakonom.

Primer je pritegnil pozornost pred predsedniškimi volitvami spomladi tudi zato, ker so se državni izdatki za zunanje svetovanje med Macronovim prvim mandatom močno povečali.

Tožilstvo želi sedaj preveriti, ali je Emmanuel Macron v svoji finančni bilanci volilne kampanje navedel vse svetovalne storitve, ki jih je prejel od McKinseyja.

Da bi zagotovili enake možnosti med kandidati, so stroški kampanje v Franciji omejeni. Vendar pa se vedno znova pojavljajo očitki, da politiki prikrivajo stroške ali prirejajo račune, da bi prikrili prekoračitev dovoljenega proračuna.

McKinsey
PROFIMEDIA

Tožilstvo bo preverilo tudi, ali je vlada pri podeljevanju svetovalnih pogodb morda favorizirala McKinsey in, ali sta Macron in njegov politični tabor imela od tega koristi, navaja dpa.

Francoski Le Monde je že spomladi poročal, da so bili sedanji in nekdanji svetovalci McKinseyja vpleteni v Macronovo volilno kampanjo leta 2017 in da so zaposleni v McKinseyju dobili položaje v Macronovi stranki in na ministrstvih. Iz Elizejske palače so za časnik pojasnili, da se seznanjeni s sporočilom tožilstva in dodali, da morajo pravosodne oblasti popolnoma neodvisno izvajati preiskave, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!