Neslavni podnebni rekord leta 2023: “Nov korak v napačno smer”

Svet 08. Feb 202409:25 0 komentarjev
1.5 stopinje Celzija
Foto: PROFIMEDIA

V preteklem letu je segrevanje ozračja v povprečju vse leto preseglo mejnik v pariškem sporazumu, dogovorjene 1,5 stopinje Celzija. K temu je najbolj pripomogla raba fosilnih goriv, stanje pa je poslabšal tudi vremenski pojav El Niño. Znanstveniki opozarjajo, da je stanje skrb vzbujajoče, saj nam, če ne bomo ukrepali, grozijo vedno pogostejši vročinski valovi, dvig morske gladine in izguba biodiverzitete.

Leta 2023 je globalno segrevanje ozračja po podatkih evropskih klimatoloških služb prvič v zgodovini skozi vse leto preseglo 1,5 stopinje Celzija – ključno vrednost za to, da se planet izogne vsaj najbolj uničujočim učinkom segrevanja ozračja, piše BBC.

Od februarja 2023 do januarja 2024 so izmerili segrevanje za 1,52 stopinje Celzija.

Neslavni rekord sicer ne krši zavez pariškega sporazuma iz leta 2015, a po pisanju BBC k temu na dolgi rok zagotovo pripomore. A hitro ukrepanje in zmanjšanje ogljičnih izpustov lahko globalno segrevanje še vedno upočasni, opozarjajo znanstveniki.

“Preseči 1,5 stopinje Celzija v letnem povprečju je precejšen mejnik,” je za BBC dejala vodja britanske Kraljeve meteorološke družbe Liz Bentley. “Je nov korak v napačno smer. A vemo, kako ukrepati,” je bila jasna.

Podnebne spremembe
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS

Meja 1,5 stopinje Celzija je v zadnjih desetletjih postala simbol mednarodnih naporov za boj s podnebnimi spremembami. “Ničla” je raven segrevanja v času pred industrijsko revolucijo, torej pred uporabo fosilnih goriv.

Posledice globalnega segrevanja, kot so vročinski valovi, dvig morske gladine in izguba biodiverzitete, so že pri dveh stopinjah Celzija veliko hujše kot pri 1,5.

Dolgoročno globalno segrevanje povzročamo ljudje s svojimi aktivnostmi, a je, tako BBC, svoje doprinesel tudi vremenski pojav El Niño. Temperature so se namreč začele dodatno dvigati v drugi polovici leta 2023, ko se je pojavil. V naslednjih nekaj mesecih bo El Niño naposled izgubil svoj vpliv, kar bi lahko temperature stabiliziralo, sčasoma pa tudi spustilo nazaj na raven segrevanja pod 1,5 stopinje Celzija.

Podnebne spremembe
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!