Netanjahu: Intenzivno bojevanje v Rafi se končuje

Svet 23. Jun 202422:06 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu,
Foto: Profimedia

Intenzivne vojaške operacije izraelske vojske v mestu Rafa na jugu palestinske enklave Gaza so po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja skoraj zaključene.

“Intenzivna faza vojskovanja proti Hamasu se končuje,” je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu v pogovoru za televizijsko postajo Channel 14. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da bo konec tudi vojne.

To ne pomeni, da je vojna pred koncem, se bo pa intenzivna faza bojevanja zaključila v Rafi,” je Netanjahu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil v prvem pogovoru za katerega od domačih televizijskih medijev po začetku vojne s skrajnim gibanjem Hamas, ki je sledilo Hamasovemu napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Po koncu intenzivnih operacij v Rafi naj bi del vojaških sil premestili na sever palestinskega območja ob Sredozemskem morju. Tam naj bi služili predvsem v “obrambne namene”, obenem pa naj bi pomagali tudi pri vrnitvi razseljenih prebivalcev v sicer v veliki meri uničena in opustošena naselja.

Dogovor zgolj pod enim pogojem

Netanjahu je ob tem ponovil, da bo v iskanju dogovora o prekinitvi ognja pristal zgolj na dogovor, po katerem se bodo v Izrael vrnili preostali talci, ki jih je Hamas zajel med napadom na judovsko državo. Osnovni cilj medtem po njegovih besedah ostaja “izkoreninjenje Hamasa”.

V mednarodni skupnosti, tudi med najtesnejšimi izraelskimi zavezniki, sicer vlada skepsa glede cilja izničenja gibanja Hamas. Celo tiskovni predstavnik izraelske vojske je ta teden takšne napovedi označil za “metanje peska v oči” javnosti. “Hamas je ideologija, ne moreš izničiti ideologije,” je dejal.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi po 7. oktobru je sicer v palestinski enklavi po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje življenje izgubilo več kot 37.550 Palestincev. Še blizu 86.000 ljudi naj bi bilo ranjenih. V Hamasovem napadu na Izrael je medtem število žrtev doseglo okoli 1200.

Izrael medtem operacije občasno izvaja tudi na Zahodnem bregu, razmere pa se vnovič zaostrujejo tudi na meji z Libanonom na severu države, kjer se izraelska vojska spopada s proiranskim oboroženim gibanjem Hezbolah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!