Biden pozval Netanjahuja, naj Izrael stopi na pot premirja

Svet 19. Maj 202115:27 > 20:17 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je namen letalskih napadov na območje Gaze odvrniti islamistično gibanje Hamas. Ameriški predsednik pa je po številnih kritikah na račun ameriškega odziva na situacijo Netanjahuja pozval, naj stopi na pot premirja.

“Obstajata samo dve možnosti ravnanja z njimi,” je na srečanju s skupino 70 tujih veleposlanikov v Tel Avivu o Hamasu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. “Lahko jih poraziš, to je vedno odprta možnost, ali pa jih odvračaš. Trenutno jih silovito odvračamo, vendar moram reči, da ničesar ne izključujemo,” je dejal. “Skušamo zmanjšati njihove zmogljivosti, njihove teroristične zmogljivosti,” je še poudaril.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je Netanjahuja po tem, ko situacije še v torek ni želel komentirati, poklical izraelskega premierja in ga pozval, naj stopi na pot premirja. Dejal mu je, da pričakuje deeskalacijo konflikta še danes. Netanjahu je kasneje na Twitterju zapisal, da zelo ceni Bidnovo podporo pravici Izraela do samoobrambe. “Odločen sem nadaljevati to operacijo, dokler ne bo dosežen njen cilj. To je obnoviti mir in varnost za vas, državljane Izraela,” je sporočil.

Diplomatska prizadevanja krepi tudi Nemčija. V četrtek bo Izrael in palestinska območja obiskal nemški zunanji minister Heiko Maas. Srečal se bo z izraelskima ministroma za zunanje zadeve in obrambo ter izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom. Odpravil se bo tudi v Ramalo, kjer se bo predvidoma srečal s palestinskim premierjem Mohamedom Štajehom.

“Politični pogovori se bodo osredotočili na trenutno zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu in mednarodne napore za končanje nasilja,” je povedala tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva. To bo prvi obisk kakšnega visokega predstavnika evropske države na območju od začetka zadnjih spopadov.

Netanjahu: Izrael ni iskal eskalacije

Netanjahu je dejal, da je zaostritev napetosti posledica odločitve palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da odpove palestinske volitve, predvidene za ta konec tedna. Hamas je Abasa, ki prihaja iz gibanja Fatah, obtožil udara proti dogovoru o volitvah, ki sta ga dosegli palestinski gibanji.

Benjamin Netanjahu
Reuters

Poudaril je, da Izrael “ni iskal” eskalacije, ki se je začela 10. maja, ko je Hamas izstrelil prve rakete proti Jeruzalemu, potem ko Izrael ni izpolnil zahteve po umiku svojih varnostnih sil z območja Al Akse. Izrael je odgovoril z letalskimi napadi na Gazo.

Spopadi potekajo vse od takrat. Hamas je doslej na Izrael izstrelil okoli 3.700 raket, pri čemer je tam umrlo 12 ljudi, okoli 330 pa jih je bilo ranjenih, so navedle izraelske oblasti. V izraelskih letalskih napadih na Gazo pa je bilo ubitih najmanj 219 ljudi, od tega 63 otrok. Približno 1.530 ljudi je bilo ranjenih, navaja ministrstvo za zdravje na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!