Izrael naj bi v nekaj tednih dosegel vojaške cilje v Rafi in končal operacije

Svet 17. Jun 202409:12 > 21:05 7 komentarjev
Izraelski vojak ob meji med Gazo in Izraelom
Izraelski vojak ob meji med Gazo in Izraelom (Foto: PROFIMEDIA)

Cilji izraelske vojske, ki so si jih zastavili za operacijo v Rafi, bodo izpolnjeni v nekaj tednih, trdijo v Izraelu. Vojska je še sporočila, da naj bi vojaško operacijo na tem območju zaključila v nekaj tednih. Ob začetku operacij v mestu, kamor je pribežalo več kot milijon beguncev iz drugih delov Gaze, so si za cilj zadali uničenje preostalih Hamasovih enot. Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu razpustil vojni kabinet. O nadaljnjem poteku vojne v Gazi naj bi se po novem posvetoval z majhno skupino ministrov.

Izraelska vojska je danes sporočila, da bo v nekaj tednih izpolnila cilje svoje ofenzive v mestu Rafa na jugu Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot cilj ofenzive so pretekli mesec opredelili uničenje še zadnjih bojnih enot palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Vojska je sporočila, da ima pod “operativnim nadzorom” med 60 in 70 odstotkov ozemlja v mestu, vojaško operacijo na tem območju pa naj bi zaključila v nekaj tednih.

Dodali so, da so uničili že več kot polovico oboroženih enot palestinskega gibanja Hamas, v Rafi pa naj bi med vojaško operacijo v 40 dneh ubili več kot 500 borcev skrajnega palestinskega gibanja.

Izraelska ofenziva v Rafi je naletela na ostre kritike mednarodne skupnosti, saj se je v mesto zateklo več kot milijon beguncev iz drugih delov Gaze, od koder so ob neznosnih pogojih za življenje zbežali pred konstantnim izraelskim bombardiranjem. Begunci so ob ofenzivi iz Rafe pobegnili proti zahodu, na območje, kjer ni niti osnovne infrastrukture in nobenih zalog hrane, vode ali zdravil.

Palestinci molijo ob ruševinah mošeje Al Rahma v Han Junisu Palestinci molijo ob ruševinah mošeje Al Rahma v Han Junisu
Palestinci molijo ob ruševinah mošeje Al Rahma v Han Junisu (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom ( Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom (
Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom (Foto: REUTERS/Amir Cohen)
Prizor iz zahodnega dela Rafe Prizor iz zahodnega dela Rafe
Prizor iz zahodnega dela Rafe (Foto: PROFIMEDIA)
Palestinski otroci v Rafi se igrajo z napihnjenimi Palestinski otroci v Rafi se igrajo z napihnjenimi
Palestinski otroci v Rafi se igrajo z napihnjenimi (Foto: PROFIMEDIA)rokavicami
Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom
Izraelski tanki ob meji med Gazo in Izraelom (Foto: PROFIMEDIA)

Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu danes razpustil vojni kabinet. Po pisanju tujih medijev gre za pričakovano odločitev, potem ko je upokojeni general in opozicijski politik Beni Ganc zapustil kabinet.

Netanjahu naj bi se zdaj o vojni v Gazi posvetoval z majhno skupino ministrov, med katerimi sta tudi obrambni minister Joav Galant in minister za strateške zadeve Ron Dermer, ki sta bila tudi člana vojnega kabineta. Kabinet je bil oblikovan pet dni po začetku vojne v Gazi, ko se je Gantz pridružil Netanjahujevi vladi narodne enotnosti, v njem pa sta kot opazovalca sodelovala tudi general Gadi Eisenkot in Arjeh Deri.

“Netanjahu nam preprečuje, da bi napredovali do resnične zmage v Gazi,” je Gantz dejal v televizijskem nagovoru in pojasnil “bolečo” odločitev, da zapusti kabinet. Netanjahuja je obtožil, da pred povojno strategijo za območje Gaze postavlja svoje osebno politično stališče, piše CNN. Po njegovih besedah se zaradi osebnega stališča premierja “ključne strateške odločitve sprejemajo z obotavljanjem in odlašanjem”, je dejal vodja opozicije Gantz in Netanjahuja pozval, naj razpiše datum za nove volitve.

Beni Ganc (Foto: PROFIMEDIA)

Netanjahu proti vojaškim premorom v Gazi, ki jih je napovedala izraelska vojska

Izraelska vojska je sicer v nedeljo napovedala lokalne taktične prekinitve vojaških aktivnosti “za človekoljubne namene” vzdolž poti na skrajnem jugovzhodu Gaze, ki vodi od mejnega prehoda Kerem Šalom do glavne ceste Salah al-Din. Vendar pa danes kljub napovedi na terenu ni bilo nobenih sprememb. Vojaške operacije in bombardiranje v Rafi se nadaljujejo, je po navedbah katarske televizije Al Jazeera sporočil vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu sicer taktičnim prekinitvam vojaških aktivnosti nasprotuje. Ko je premier slišal za te načrte, je po navedbah neimenovanega uradnika dal jasno vedeti, da se z njimi ne strinja. “Imamo državo z vojsko, ne vojsko z državo,” je po poročanju izraelskih medijev dejal predsednik skrajno desne vlade.

Še bolj kritičen do vojske je bil minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je povedal, da bi tisti, ki je sprejel takšno odločitev, moral biti odpuščen, piše britanski časnik Guardian.

Norveška krepi financiranje agencije za pomoč palestinskim beguncem

Norveška bo povečala svoj vložek v agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) za približno 8,7 milijona evrov. “UNRWA je hrbtenica humanitarnega odziva v Gazi. Zaradi vojne, obtožb Izraela, nenehnih napadov na agencijo in sredstev, ki jih zadržujejo glavni donatorji, je v izjemno težkem finančnem položaju,” je ob napovedi povečanja financiranja dejala norveška ministrica za mednarodni razvoj Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Norveška vlada je februarja že oznanila financiranje agencije v višini skoraj 24 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz vojaških vrst je vlada nato dobila zagotovila, da omenjeni načrti ne bodo vplivali na njihove dejavnosti, saj da se operacije v Rafi nadaljujejo kot prej. Vojska je pojasnila, da so se za dnevne prekinitve vojaških aktivnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za “povečanje obsega humanitarne pomoči, ki vstopa v Gazo”.

Nedelja je ob siceršnjem nadaljevanju napadov na Gazo, minila relativno mirno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V obstreljevanju osrednje Gazi so izraelske sile ubile najmanj devet Palestincev, iz enklave pa danes prihajajo nova poročila o smrtonosnih napadih. V oblegani palestinski enklavi je bilo v spopadih od oktobra lani po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj 37.347 ljudi, še več kot 85.000 pa je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje