Netanjahu: Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo

Svet 20. Dec 202318:04 > 20:33 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Foto: Menahem Kahana/REUTERS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da Izrael ne bo prekinil napadov, dokler ne bo dosegel vseh svojih ciljev, ki vključujejo uničenje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, izpustitev vseh talcev in konec groženj za Izrael iz Gaze. Medtem je tudi Varnostni svet Združenih narodov znova preložil glasovanje o resoluciji za konec spopadov v Gazi. V izraelskih napadih v Gazi je število ubitih preseglo 20.000.

V Gazi ne bo prekinitve ognja, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev, ki vključujejo uničenje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, izpustitev vseh talcev in konec groženj za Izrael iz Gaze, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Poudaril je, da izraelske sile borce Hamasa napadajo povsod po enklavi, napade pa izvajajo tudi na njihove sodelavce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo,” je še dodal.

Svoje izjave je Netanjahu podal na dan, ko je vodja Hamasa Ismail Hanija prispel v Egipt, kjer naj bi se s predstavniki države pogovarjal o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi. Prav tako naj bi Varnostni svet Združenih narodov danes glasoval o predlogu resolucije Združenih arabskih emiratov za premor v spopadih.

Varnostni svet ZN znova preložil glasovanje o resoluciji za konec spopadov v Gazi

Države članice Varnostnega sveta ZN so se danes dogovorile, da bodo nadaljevale pogajanja o predlogu resolucije o Gazi. Po navedbah diplomatskih virov je to dobro znamenje za morebiten uspeh resolucije, saj se največji podpornik Izraela Washington pogaja naprej in ni kategorično zavrnil možnosti zahteve po prekinitvi spopadov.

“Varnostni svet se je strinjal, da se bodo pogajanja nadaljevala,” je novinarjem povedal predsedujoči Varnostnemu svetu veleposlanik Ekvadorja Jose Javier De La Gasca Lopez-Dominguez in dodal, da bo glasovanje o resoluciji razpisal za četrtek.

Najnovejši predlog resolucije so pripravili Združeni arabski emirati. Pred začetkom intenzivnih pogajanj je pozival k trajni prekinitvi ognja v Gazi, kjer se spopadata palestinsko gibanje Hamas in izraelske varnostne sile. Izrael to odklanja in ZDA, ki zagovarjajo njegove interese v Varnostnem svetu, so takoj povedale, da to ni sprejemljivo.

Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Ker resolucija ne obsoja napada Hamasa, je ZDA ne bo podprla

Washington pa se strinja, da je potrebno omogočiti dostavo več humanitarne pomoči v Gazo in ni proti začasni prekinitvi ognja, zato so se pogajanja nadaljevala in ZDA se nameravajo vzdržati, če bo besedilo sprejemljivo. Predloga resolucije Washington ne bo podprl, ker ponovno ne obsoja napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Diplomatski viri navajajo, da se pogajanja vrtijo tudi okoli nekaterih drugih podrobnostih glede dostave humanitarne pomoči v Gazo, kjer jo nujno potrebuje dva milijona ljudi.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v času pogajanj danes izrazil upanje, da bodo ZDA lahko podprle nov predlog resolucije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Pojasnil je, da je sedaj problem nadzor nad humanitarno pomočjo za Gazo, pri čemer Izrael zahteva popoln nadzor.

Blinken je Izrael ponovno pozval, naj zmanjša škodo za civiliste, vendar dodal, da je treba pritisniti na Hamas.

“Zadnja dva meseca sta bila grozna. Vidimo trpljenje moških, žensk in še posebej otrok v Gazi. To tudi mene globoko prizadene. Vendar pa obsojam molk glede tega, kaj mora storiti Hamas za prenehanje trpljenja. Bilo bi dobro, če bi se svet poenotil tudi glede tega,” je dejal.

Hamasova vlada v Gazi je medtem sporočila, da je bilo v izraelskih napadih ubitih že čez 20.000 ljudi. Med njimi okoli 8.000 otrok in 6.200 žensk. Navedli so še, da je bilo ranjenih več kot 52.000 ljudi, okoli 6.700 pa jih je pogrešanih. Napad pripadnikov Hamasa na Izrael je 7. oktobra po izraelskih podatkih zahteval 1.140 smrtnih žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje