Dodikova politika, ki lahko pelje v novo vojno v BiH, skrbi tudi EU

Svet 03. Nov 202117:00 > 17:55 0 komentarjev
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Ta teden, ko Varnostni svet ZN obravnava stanje v Bosni in Hercegovini, so se mediji dokopali do vsebine poročila visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Ta je v zapisu menda opozoril, da so v BiH razmere napete in da je ogrožena stabilnost države in regije. Med zaskrbljenimi zaradi stanja v BiH je tudi Evropska unija.

EU je zelo zaskrbljena zaradi razmer v BiH, njeno sporočilo je zelo jasno – ustaviti je treba razdvajajočo retoriko in enostranska dejanja, uperjena proti ozemeljski celovitosti, suverenosti in enotnosti države, je danes v Bruslju poudaril govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Peter Stano.

Varnostni svet ZN ta teden obravnava prvo poročilo novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Ta naj bi v poročilu posvaril, da nevarnost za mir in stabilnost BiH že vse od vojne ni bila tako velika. Poročilo sicer ni bilo javno objavljeno na spletni strani urada visokega predstavnika, kot je bil to običaj pri prejšnjih poročilih, a so se do njegove vsebine dokopali in jo objavili nekateri lokalni mediji.

Schmidt naj bi VS ZN posvaril, da dejanja oblasti Republike srbske s srbskim članom predsedstva BiH Miloradom Dodikom na čelu resno ogrožajo mir in stabilnost ne le te države, ampak tudi širše regije. “BiH se sooča z največjo grožnjo svojemu obstanku po vojni,” naj bi ocenil. Če dejanjem oblasti srbske entitete BiH ne bo sledil ustrezen odziv mednarodne skupnosti, bo to po njegovem prepričanju ogrozilo oziroma “razveljavilo” daytonski sporazum, ki je bil leta 1995 temelj za končanje vojne v BiH.

Mandat visokega predstavnika v BiH, ki nadzira izvajanje civilnega dela daytonskega sporazuma, med drugim predvideva redno šestmesečno poročanje VS ZN. Tokratno poročilo je že 60. po vrsti, a prvo od Nemca Schmidta, ki je položaj nedavno prevzel od Avstrijca Valentina Inzka.

Kot še posebej nevarno Schmidt izpostavlja Dodikovo namero, da ogrozi delovanje oboroženih sil BiH, ki so bile vzpostavljene z zakonom o obrambi leta 2005: “To dejanje bi že samo pri načrtu obrambne reforme vrnilo čas za 15 let nazaj.”

Christian Schmidt
PROFIMEDIA

Najnovejša kriza v BiH se zaostruje že nekaj mesecev, odkar je začel Dodik postopoma uresničevati načrt o de facto neodvisnosti Republike srbske z razglašanjem nekaterih osrednjih državnih institucij, kot so vojska, pravosodni organi in carinska uprava, za nezakonite in nepristojne.

Grožnja z vetom

VS ZN naj bi o BiH razpravljal v torek, a so zasedanje preložili, predvidoma na danes popoldan. Za preložitev naj bi bila kriva grožnja z vetom zaveznice Srbije in Republike srbske ter stalne članice VS ZN Rusije, ki izpodbija zakonitost Schmidtovega imenovanja in ga ne priznava kot visokega predstavnika.

Rusija naj bi grozila z vetom na obnovo mandata operaciji Althea (Eufor) v BiH, ki nadzoruje uresničevanje vojaškega dela daytonskega sporazuma, sedanji mandat pa se ji izteče v petek.

Pred nekaj meseci je skušala Rusija skupaj s Kitajsko v VS ZN doseči ukinitev urada visokega predstavnika v BiH, saj da ta ni več potreben. A zahodni diplomati v New Yorku vztrajajo, da o usodi visokega predstavnika, ki ga imenuje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), ne more odločati VS ZN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!