New York Times zaradi kršenja avtorskih pravic toži OpenAI in Microsoft

Svet 27. Dec 202317:34 0 komentarjev
New York Times, Microsoft, OpenAI
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška medijska hiša New York Times je na zveznem sodišču vložila tožbo proti podjetjema OpenAI in Microsoft zaradi kršenja avtorskih pravic. Njihov argument je, da naj bi naj modeli umetne inteligence obeh podjetij brez dovoljenja uporabljali na milijone člankov za urjenje, poroča tiskovna agencija AFP.

“S svojimi orodji umetne inteligence si podjetji prizadevata brezplačno izkoristiti velike naložbe časnika v svoje novinarstvo, tako da jih brez dovoljenja ali plačila uporabljata za izdelavo nadomestnih izdelkov,” je navedeno v tožbi.

Modeli umetne inteligence, ki poganjajo orodje ChatGPT in Microsoftov brskalnik copilot (prej bing), so se več let urili na vsebinah, ki so na voljo na spletu, ob predpostavki, da jih je dovoljeno uporabljati brez nadomestila.

Toda tožba New York Timesa trdi, da nezakonita uporaba vsebin za umetne inteligence ogroža njegovo zmožnost zagotavljanja kakovostnega novinarstva.

“Ta orodja so bila ustvarjena z neodvisnim novinarstvom in vsebino, ki je na voljo le zato, ker smo mi in naši sodelavci o njej poročali, jo urejali in preverjali dejstva z visokimi stroški in precejšnjim strokovnim znanjem,” je sporočil tiskovni predstavnik medijske hiše.

Nastajajoči velikani na področju umetne inteligence se soočajo z valom tožb zaradi uporabe spletnih vsebin za vzpostavljanje svojih sistemov umetne inteligence.

Medtem ko so nekatera druga medijska podjetja, kot sta nemški Axel Springer ali Associated Press, z OpenAI sklenila pogodbe o vsebini, se je New York Times odločil za tožbo, s katero zahteva odškodnino in od podjetij zahteva prenehanje uporabe svojih vsebin ter uničenje že zbranih podatkov.

Microsoft je sicer tudi velik vlagatelj v OpenAI, ki stoji za orodjem umetne inteligence ChatGPT.

Lani so avtor serije Igra prestolov George RR Martin in drugi pisci uspešnic vložili skupinsko tožbo proti podjetju OpenAI zaradi kršenja avtorskih pravic, poroča AFP.

Podjetje Universal in razni glasbeni založniki pa so tožili podjetje Anthropic, ki je za usposabljanje svoje rešitve umetne inteligence prav tako uporabljalo avtorsko zaščitena besedila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!