“Nezakonite in prisilne migracije dosegajo ravni brez primere”

Svet 22. Jan 202418:32 2 komentarja
Tunizijska obalna straža prestreza prebežnike
Foto: PROFIMEDIA

Agencija združenih narodov (ZN) za migracije opozarja, da nezakonita in prisilna razseljevanja dosegajo ravni brez primere. Letos bo agencija za obvladovanje naraščajočega števila razseljenih po svetu potrebovala več kot sedem milijard evrov.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) za obvladovanje naraščajočega števila razseljenih po svetu letos potrebuje več kot 7,25 milijarde evrov, je danes v Ženevi sporočila ta agencija ZN.

Vodja IOM Amy Pope je ob tem poudarila, da so nezakonite in prisilne migracije dosegle raven brez primere, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodala je, da izzivi na tem področju postajajo vse bolj zapleteni.

Kot je še dejala, obstajajo prepričljivi dokazi, da dobro upravljane migracije prispevajo k blaginji in napredku. “Lahko in moramo biti boljši,” je poudarila in ocenila, da se svet na področju migracij nahaja v odločilnem trenutku.

Po navedbah IOM bi zahtevana sredstva omogočila oskrbo skoraj 140 milijonov razseljenih, z njimi pa bi lahko med drugim podprli tako matične države kot tudi države gostiteljice. Povrhu bi s tem lahko razširili razvojno delo organizacije, katerega cilj je preprečiti nadaljnje razseljevanje.

“Ta sredstva bodo odpravila vse večjo vrzel med tem, kar imamo, in tem, kar potrebujemo, da bi delo opravili tako, kot je treba,” je še povedala Pope, ki je oktobra lani postala prva ženska na čelu IOM.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje