Nič več puljenja plevela: spomladi nanj potresite eno živilo iz kuhinje

Navdih 06. Feb 202518:35 3 komentarji
Solata
Foto: PROFIMEDIA

Kmalu se bodo začela vrtnarska opravila, s prebujanjem pomladi pa se bo žal prebudil tudi plevel, ki je za vrtnarje prava nočna mora. A le z eno sestavino ga lahko zatrete.

Za zatiranje plevela se v domači kuhinji skriva naravna rešitev: natrijev klorid oziroma sol.

Sol je učinkovito sredstvo, s katerim lahko zatremo plevel, a je pri uporabi potrebna pazljivost, saj lahko poškoduje tudi okoliške rastline. Prav tako veliko soli sčasoma oslabi zemljo, ki ne bo več tako rodovitna.

Zaradi tega lahko sol uporabljate samo za zatiranje plevela, ki ni obdan z rastlinami, ki so vam posebej pomembne. Sol vpliva na rastline tako, da jih dehidrira, torej vpliva na cirkulacijo vode. Raztopino slane vode pa je treba nanesti neposredno na liste plevela, izogibajte se torej zalivanju, da zaščitite okoliško prst in rastline.

Sol je sicer idealna rešitev za nezaželene rastline, ki rastejo skozi razpoke na asfaltu ali pločniku ter med kamni na dvorišču.

Za zatiranje plevela je dobra navadna jodirana ali nejodirana kuhinjska sol. Ker je sol topna v vodi, jo je najbolj učinkovito raztopiti v vodi, saj jo plevel tako lažje absorbira. Priporočena jakost raztopine slane vode je odvisna od tega, kje jo nameravate uporabiti. Če zatirate plevel na vrtu, kjer so tudi druge rastline, začnite s šibko raztopino – v razmerju ena proti dve. Če pa pa imate težave s plevelom na dvorišču, pa lahko pripravite močnejšo raztopino – v razmerju dva proti ena ali tri proti ena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje