Nizozemska drugi dan v primežu protestov in izgredov: več tudi poškodovanih

Koronavirus 21. Nov 202108:52
Amsterdam
Eva Plevier/REUTERS

Podobno kot v Avstriji in na Hrvaškem so se nizozemski nasprotniki ukrepov za zajezitev koronavirusa na ulicah mest po državi zbrali tudi včeraj. Ponekod so že drugi dan zapored izbruhnili izgredi. V Haagu je bilo poškodovanih pet policistov, policija pa je aretirala sedem protestnikov.

Na Nizozemskem so podobno kot v petek tudi včeraj potekali protesti proti ukrepom za omejevanje širjenja covida-19. Protesti so se začeli čez dan, ko se je na ulicah mest zbralo več tisoč ljudi, ki so mirno protestirali proti ukrepom. Proti večeru so se protesti v več mestih znova sprevrgli v nasilje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Do nasilja je med drugim prišlo v Haagu, kjer je policija aretirala najmanj sedem ljudi. Poškodovanih pa je bilo pet policistov, od tega so morali enega, ki je utrpel pretres možganov, prepeljati v bolnišnico. Dva sta utrpela poškodbe sluha zaradi močnih pokov pirotehničnih izdelkov.

V mestih Alkmaar na zahodu države in Almelo na vzhodu pa so navijači vdrli na dve nogometni tekmi nizozemske prve lige, ki sta zaradi epidemije potekali pred praznimi tribunami. Tekmi so morali prekiniti za več minut, pišejo nizozemski mediji.

Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Amsterdamu, čeprav je ena od skupin zaradi petkovega nasilja pred tem odpovedala za soboto napovedan protest. Okoli tisoč pa jih je prišlo na ulice mesta Breda na jugu Nizozemske. Nosili so napise, kot je “Ne zaprtju”.

Dogajanje v Haagu: 

Petkovi izgredi: vodni top in ranjeni

Včerajšnji izgredi so izbruhnili po nasilnih petkovih protestih v Rotterdamu, na katerih je policija streljala in uporabila vodni top. “Tri protestnike je ranil naboj. Še vedno so v bolnišnici,” je sporočila policija. Dodali so, da bo kriminalistični preiskovalni urad preiskal, ali so poškodbe povzročili policijski naboji. Vse skupaj je bilo sicer v Rotterdamu ranjenih sedem ljudi, vključno s policisti.

Policija je v petek tam aretirala 51 ljudi, od tega jih je polovica mladoletnih. Izgredniki prihajajo iz različnih delov države, je navedla policija, ki nadaljuje iskanje nasilnežev.

Protest v Amsterdamu
(Protest v Amsterdamu.) Eva Plevier/REUTERS

Na Nizozemskem je spričo zaostrenih epidemioloških razmer minulo soboto začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov. Državo so že januarja doleteli najhujši izgredi v štirih desetletjih, potem ko je v veljavo stopila nočna omejitev gibanja. A eden še strožjih ukrepov morda šele prihaja. Nizozemska vlada namreč razmišlja, da bi necepljenim proti covidu-19 prepovedala vstop v bare in restavracije.