Nizozemska prosi Evropsko komisijo, naj jo izvzame iz skupne azilne politike

Svet 18. Sep 202412:56 9 komentarjev
Nizozemski premier Dick Schoof
Nizozemski premier Dick Schoof je potezo napovedal že julija, načrt pa predstavil prejšnji teden. (Foto: PROFIMEDIA)

Nizozemska vlada je sledila napovedim premierja Dicka Schoofa iz prejšnjega tedna in Evropski komisiji poslala prošnjo za izvzetje Nizozemske iz skupne evropske azilne in migracijske politike.

Nizozemska koalicija pod vodstvom Dicka Schoofa obljublja najstrožjo azilno politiko doslej. Tamkajšnja vlada je Evropski komisiji predložila prošnjo za izstop iz skupne evropske azilne in migracijske politike, poroča Euronews. Odločitev Nizozemske je sporočila tamkajšnja ministrica za azil in migracije Marjolein Faber in dodala: “Ponovno moramo biti odgovorni za svojo azilno politiko!”

Potezo je Schoof napovedal pretekli teden, ko je omenjal tudi razglas izrednih razmer oziroma “azilne krize”. S tem bi vlada lahko sprejela ukrepe proti priseljevanju brez odobritve v parlamentu. Načrt so sicer predstavili že julija. Euronews piše, da ukrep nima možnosti za uspeh. Malo verjetno je namreč, da bodo države popustile Nizozemski in jo izključile iz migracijskega sistema.

Z zmago skrajno desne Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa na nizozemskih parlamentarnih volitvah je bilo jasno, da bodo stališča Nizozemske postala radikalnejša. Tudi v kampanji je namreč zagovarjala protimigracijska stališča.

Ima pa poteza tudi simbolni pomen. Sledi namreč odločitvi Nemčije po vzpostavitvi mejne kontrole na nekaterih njenih mejnih prehodih in pozivom, da je schengenski sistem, kot ga poznamo danes, nedelujoč.

Spomnimo, kontrole na svojih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko izvaja tudi Slovenija, na mejah z našo državo pa še Italija in Avstrija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje