Zmaga Wildersa tudi uradno potrjena, a pot do vlade bo težka

Svet 01. Dec 202312:39 0 komentarjev
Geert Wilders
Geert Wilders (Foto: PROFIMEDIA)

Zmago skrajno desne Stranke za svobodo nizozemskega populista Geerta Wildersa je potrdila tudi volilna komisija. Kljub temu pa je pred mandatarjem težka in zapletena pot sestave vlade. Stranki VVD in NSC, ki sta med tremi možnimi koalicijskimi partnerkami, sodelovanje z Wildersom zavračata.

Nizozemska volilna komisija je uradno potrdila zmago skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) na volitvah pred tednom dni. A zmožnost njenega voditelja Geerta Wildersa, da sestavi koalicijo, je pod vprašajem, saj preostale stranke motijo nekatera njegova stališča in so sodelovanje že zavrnile ali pa so do njega zadržane.

Glede na dokončne izide je stranka PVV osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu, kar predstavlja nepričakovano okrepitev podpore za skrajno desnico v državi. A zaenkrat še ni jasno, če se lahko Wilders sploh nadeja oblikovanja delujoče koalicije, v vsakem primeru pa se mu glede na prve izjave pri tem obeta precej težav.

V močno razdrobljenem političnem sistemu na Nizozemskem, kjer nobena stranka nima zadostne podpore za samostojno vladanje, volitvam že običajno sledijo meseci pogajanj pred sestavo vlade. Wilders si želi vanjo pritegniti še desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja, ki je osvojila 24 sedežev, novoustanovljeno stranko Nova družbena pogodba (NSC) z 20 sedeži in uporniško Gibanje kmetov in državljanov (BBB), ki so zasedli sedem sedežev.

Skupaj bi tako imele več kot dovolj poslancev za stabilno koalicijo, ki jih potrebuje vsaj 76, a zaenkrat je na sodelovanje v njej pripravljena le BBB. Tako VVD pod vodstvom Dilan Yesilgöz kot NSC, ki jo vodi Pieter Omtzigt, trenutno niti ne želita začeti pogajanj z Wildersom.

VVD to utemeljuje s slabim volilnim izidom, češ da so jim volivci poslali jasno sporočilo, da jih ne želijo v vladi. So pa po besedah Yesilgöz pripravljeni podpreti desnosredinsko koalicijo, kar nakazuje na možnost, da bi glasovali za zakone morebitne vlade pod Wildersom, s katerimi bi se strinjali.

Omtzigt je medtem veljal za bolj verjetnega koalicijskega partnerja, a je ob začetku pogovorov stranki PVV zadal velik udarec z izjavo, da nekatere obljube iz njenega volilnega manifesta kršijo ustavo. Tudi sicer si po njegovih besedah ne želijo pogovorov s PVV niti o večinski niti o manjšinski vladi. Wilders je Omtzigta obtožil igranja političnih igric in ga pozval, naj vstopijo v uradna koalicijska pogajanja. “Če imaš vprašanja, Pieter, pridi k mizi. In potem ti bom poskusil prijazno odgovoriti,” mu je sporočil na omrežju X.

Volilni program PVV poziva k prepovedi mošej, Korana in obraznih rut. Zavzema se tudi za referendum o izstopu Nizozemske iz Evropske unije. Poleg tega želi stranka ustaviti dobave orožja Ukrajini in meni, da bi se Nizozemci morali nehati bati podnebnih sprememb, češ da ima nizko ležeča država “najboljše vodne inženirje na svetu”. Wilders je sicer svojo ostro retoriko v veliki meri omilil in se že med kampanjo osredotočil na težave z vse višjimi življenjskimi stroški in zmanjševanje priseljevanja, kar izpostavljajo vse stranke na desnici.

Več o nadaljnjem poteku sestavljanja vlade bo znanega v torek, ko bo nekdanji minister za izobraževanje iz laburistične stranke Ronald Plasterk, ki je v vlogi t. i. skavta opravljal predhodne pogovore med strankami, predstavil ugotovitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!