Nobelova nagrada za fiziko trem raziskovalcem elektronov v materiji

Svet 03. Okt 202312:14 0 komentarjev
Nobelova nagrada za fiziko
Foto: TT News Agency/Anders Wiklund/REUTERS

Prejemniki letošnje Nobelove nagrade za fiziko so Pierre Agostini, Ferenc Krausz in Anne L'Huillier. Nagrado so prejeli za prispevek k raziskavam elektronov v atomih in molekulah.

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko je romala v roke francoskega znanstvenika Pierra Agostinija, madžarsko-avstrijskega znanstvenika Ferenca Krausza in francosko-švedske znanstvenice Anne L’Huillier, je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

Agostini, Krausz in L’Huillier so nagrado prejeli “za eksperimentalne metode, ki ustvarjajo atosekundne svetlobne pulze za preučevanje dinamike elektronov v snovi”, je v obrazložitvi navedla žirija.

L’Huillier je novico, da je med prejemniki Nobelove nagrade, pozdravila kot nekaj fantastičnega in jo označila za lep kompliment. Med drugim je poudarila, da je prejetje Nobelove nagrade za fiziko zanjo nekaj posebnega tudi zato, ker je doslej ni prejelo veliko žensk – zgolj pet.

Krausz je v odzivu za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da je bil nad novico o nagradi zelo presenečen, saj tega, kot je dejal, ni pričakoval. Pojasnil je, da mu je skupaj s številnimi drugimi znanstveniki uspelo “v realnem času slediti najhitrejšim procesom, ki obstajajo zunaj atomskega jedra, namreč gibanju elektronov”.

“Ta gibanja sprožijo vse molekularne procese v živih organizmih in so navsezadnje odgovorna za razvoj bolezni na najbolj temeljni ravni,” je dejal novopečeni nobelovec.

Lani so nagrado prejeli Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike.

Letošnje razglasitve nobelovcev so se začele v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov za medicino. V sredo bo na sporedu razglasitev dobitnikov nagrade za kemijo, za literaturo v četrtek, v petek pa še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo bodo razglašeni v ponedeljek, 9. oktobra.

Podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!