Nobelovemu nagrajencu za mir Alesu Bjaljackemu grozi do 12 let zapora

Svet 28. Nov 202217:34 0 komentarjev
Ales Bjaljacki
PROFIMEDIA

Zaprtemu beloruskemu aktivistu Alesu Bjaljackemu, enemu od dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za mir, grozi do 12 let zapora zaradi tihotapljenja, je danes sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Obtožen je tihotapljenja denarja v Belorusijo za domnevno financiranje tamkajšnjih opozicijskih skupin.

Beloruski aktivist Ales Bjaljacki, sicer ustanovitelj organizacije Pomlad, je po navedbah organizacije obtožen skupaj s tremi sodelavci, od katerih sta dva prav tako že priprta, eden pa je v izgnanstvu v tujini. “Grozi jim od 7 do 12 let zapora,” so pri organizaciji zapisali v izjavi in dodali, da je bila trojica obtožena tihotapljenja “velike količine gotovine čez belorusko mejo v organizirani skupini” in “financiranja kolektivnih dejanj, ki resno ogrožajo javni red”.

Datum sojenja še ni določen. Primer se sicer v splošnem obravnava kot maščevanje beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, zlasti za množične protivladne proteste po volitvah poleti leta 2020. Bjaljacki je letos skupaj z organizacijo za človekove pravice Memorial iz Rusije in Centrom za državljanske svoboščine iz Ukrajine prejel Nobelovo nagrado za mir. Zaradi svojih prizadevanj za človekove pravice in demokracijo v Belorusiji je bil v preteklosti že zaprt, brez sojenja pa je v zaporu tudi sedaj, in sicer že več kot leto dni.

Organizacijo Pomlad je ustanovil leta 1996 med množičnimi prodemokratičnimi protesti v Belorusiji, ta pa je svoje delo začela z zagotavljanjem pomoči zaprtim osebam in njihovim družinam. Delo Bjaljackega se je od takrat razširilo na splošno zaščito človekovih pravic v državi, kjer so kršitve teh pravic precej pogoste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!