Nobelovim nagrajencem letos več denarja

Svet 15. Sep 202312:54 0 komentarjev
Nobelova nagrada
PROFIMEDIA

Nobelova nagrada letos višja za milijon švedskih kron oziroma za skoraj 84 tisoč evrov. Ob koncu leta 2022 je tržna vrednost celotnega vloženega kapitala Nobelove fundacije znašala 5,799 milijona švedskih kron oziroma skoraj pol milijona evrov. Zato so se odločili povečati znesek nagrade, ker je to finančno upravičeno, so sporočili iz Nobelove fundacije v Stockholmu.

Nobelova fundacija je odločila, da bo znesek, ki ga bodo ob nagradi v vsaki od šestih kategorij prejeli Nobelovi nagrajenci, letos namesto 10 milijonov znašal 11 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 900.000 evrov.

Znesek so zvišali za milijon švedskih kron oziroma skoraj 84.000 evrov.

Ob koncu leta 2022 je tržna vrednost celotnega vloženega kapitala Nobelove fundacije znašala 5,799 milijona švedskih kron oziroma skoraj pol milijona evrov. Zato so se odločili povečati znesek nagrade, ker je to finančno upravičeno, so sporočili iz Nobelove fundacije v Stockholmu.

V preteklih 15 letih so znesek nagrade večkrat prilagodili, tako navzgor kot tudi navzdol. Ko so leta 1901 podelili prve Nobelove nagrade, so nagrajenci v vsaki kategoriji prejeli 150.782 švedskih kron, kar po današnjem menjalnem tečaju znaša 12.650 evrov.

Iz objav na spletni strani Nobelove fundacije je razvidno tudi, da bodo letošnje nagrajence oznanili med 3. in 9. oktobrom, prva pa bo na vrsti nagrada za fiziko. Kot običajno bodo podelili Nobelove nagrade v šestih kategorijah – za mir, kemijo, fiziko, medicino, literaturo in ekonomijo.

Nagrade tradicionalno podelijo 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela, v Stockholmu oziroma v Oslu. Takrat bodo nagrajenci prejeli tudi po novem višjo denarno nagrado – če je dobitnikov nagrade v posamezni kategoriji več, se znesek med njimi razdeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!