“Norec, Lev, Lasulja”. Kdo je Javier Milei, novi predsednik Argentine?

Svet 20. Nov 202313:00 2 komentarja
Javier Milei
Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

Podporniki ga zaradi njegove divjosti in neukrotljive pričeske kličejo El Loco (Norec) in Lasulja, medtem ko sam sebe označuje za leva. Kdo je Javier Milei, novi predsednik Argentine?

Pred nekaj leti je bil Javier Milei eden najbolj priljubljenih ekonomistov, vabljen v številne informativne oddaje v Argentini. Mediji so ga preprosto oboževali zaradi njegovih gorečih očitkov vladi in vladajočemu političnemu razredu, gledanost je pognal v nebo.

Takrat in še pred nekaj meseci nihče ni verjel, da ima Milei realne možnosti postati predsednik drugega največjega južnoameriškega gospodarstva, piše AP.

A 53-letni ekonomist je pretresel Argentino in s svojimi predlogi drastičnih ukrepov za zajezitev naraščajoče inflacije ter obljubo, da se bo boril proti prodiranju socializma v družbo, prepričal volilce.

Ključni del njegovega gospodarskega načrta za Argentino je predlog zamenjave valute peso z ameriškim dolarjem. Večkrat je dejal, da je edini način za odpravo inflacije, ki je presegla 140 odstotkov, preprečiti politikom, da bi še naprej tiskali denar. Zato namerava ukiniti centralno banko.

Javier Milei na dolarju
Foto: REUTERS/Matias Baglietto

Milei zase pravi, da je “anarhokapitalist”. Zavzema se za sprostitev delovne zakonodaje v državi in spodbuja vizijo bistveno manjše vlade, ki bi spodbudila gospodarsko rast. To po njegovem vključuje ukinitev polovice ministrstev, vključno z zdravstvenim in izobraževalnim. Kot simbol globokih rezov, za katere se zavzema, je v času kampanje s sabo večkrat nosil motorno žago.

Novoizvoljeni argentinski predsednik je bil do zdaj poslanec, pred tem pa je delal kot glavni ekonomist pri Corporación America, enem največjih argentinskih poslovnih konglomeratov, ki med drugim upravlja večino letališč v državi.

Milei se pogosto primerja z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ga odkrito občuduje.

Kulturni bojevnik

AP še piše, da se Milei ne vidi le kot desno usmerjenega politika, temveč tudi “kulturnega bojevnika, ki želi pretresti argentinsko družbo”.

Odločno nasprotuje feminizmu in pravici do splava, ki ga je Argentina legalizirala v zadnjih letih. Predlagal je celo plebiscit za razveljavitev zakona. Zavrača tudi, da je človek odgovoren za podnebne spremembe, papeža Frančiška pa je označil za “imbecila”, ker zagovarja socialno pravičnost. Ob tem ga je oklical še za predstavnika zlobe na Zemlji.

“Argentina si bo povrnila mesto v svetu, ki ga ne bi smela izgubiti,” je dejal v nedeljo po zmagi. Njegovi privrženci pogosto nosijo kape z napisom “Make Argentina Great Again” (“Naj Argentina spet postane velika”).

Lasje so pravi, psi pa klonirani

Oče Mileia je bil poslovnež, mama pa gospodinja. “El Loco” nerad govori o svojem otroštvu, javnosti je povedal le, da ga je zaznamoval napet odnos z očetom.

Igral je v tribute skupini Rolling Stones, prav tako je bil vratar v mladinskih selekcijah nogometnega kluba Chacarita. Nogomet je nato opustil in se odločil za študij ekonomije.

Karina in Javier Milei
Milei in sestra Karina (Foto: REUTERS/Agustin Marcarian)

Izjemno blizu si je s sestro Karino, ki je bila tudi vodja njegove kampanje. Kliče jo šefica, pogosto pa jo označuje za arhitektko svojega uspeha.

Med številnimi televizijskimi nastopi Milei ni govoril le o ekonomiji in politiki, temveč tudi o osebnem življenju. Predstavil se je kot strokovnjak za tantrični seks in odkrito govoril o tem, da se je pogosto udeleževal orgij. Večino odraslega življenja Milei ni imel razmerja, prav tako pa javnost ne ve, da bi imel prijatelje. Julija je začel hoditi z igralko Fatimo Florez.

Javier Milei in Fatima Florez
Milei in Fatima Florez (Foto: REUTERS/Ramiro Souto)

Milei je bil globoko povezan s svojim angleškim mastifom po imenu Conan, ki pa je poginil. Zdaj naj bi imel še vsaj štiri druge, ki so bili klonirani z uporabo Conanove DNK. Vsi so poimenovani po ekonomistih.

Čeprav ima nadimek Lasulja, so njegovi lasje pravi, še dodaja AP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje