Notranji ministri EU za uporabo vseh orodij pri vračanju prebežnikov

Svet 26. Jan 202320:01 1 komentar
Prebežniki
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Notranji ministri EU so se danes v Stockholmu strinjali, da je treba pri spodbujanju tretjih držav k sodelovanju pri ponovnem sprejemanju prebežnikov uporabiti vsa razpoložljiva orodja. Izpostavili so člen vizumskega zakonika, ki omogoča omejitve na področju vizumske politike, je povedala pristojna švedska ministrica Maria Malmer Stenergard.

“Treba je uporabljati vsa orodja, ki so na razpolago, obenem pa preučiti dodatna orodja za okrepitev odzivnosti EU v primerih nesodelovanja tretjih držav pri ponovnem sprejemanju prebežnikov,” je švedska ministrica za migracije povedala po zasedanju, v ospredju katerega je bilo vračanje prebežnikov, ki jim članice niso odobrile prošnje za azil.

Ključno orodje za izboljšanje sodelovanja tretjih držav, kar je bilo prav tako v središču današnjega neformalnega srečanja, pa je po mnenju ministrov člen 25a vizumskega zakonika. Ta omogoča uvedbo določenih omejitev pri vizumski politiki v odnosu do države, ki ne sodeluje v zadovoljivi meri. Doslej so tovrsten ukrep sprejeli zgolj za Gambijo.

“Ministri so se strinjali, da je člen 25a pomembno orodje, ki ga je treba uporabljati,” je razpravo povzela švedska ministrica, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Komisijo so pozvali, naj nadaljuje sodelovanje s tretjimi državami na področju vračanja prebežnikov. Če okrepljeni politični in diplomatski napori ne bodo prinesli želenih rezultatov, pa naj predlaga omejitve vizumske politike. V razpravi o tem, proti katerim državam bi lahko še uporabili ta mehanizem, so omenjali več držav, je povedala Malmer Stenergard.

K temu, da se zgoraj omenjeni člen vizumskega zakonika pogosteje uporablja, je zavezana tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

“Zavezanost, da preidemo od besed k dejanjem in rezultatom, je bila zelo močna,” je vzdušje na zasedanju opisala komisarka.

Med ministri, ki so se zavzeli za manj zapleteno in hitrejšo uporabo člena 25a, je bila tudi slovenska ministrica za javno upravo v funkciji notranje ministrice Sanja Ajanović Hovnik.

“Brez učinkovitega vračanja ne bomo postavili temeljev za učinkovito migracijsko politiko in ne bomo sposobni resne in iskrene razprave o solidarnosti. Poleg tega nizka stopnja vračanja odpira sivo polje za povečana sekundarna gibanja in delovanje tihotapskih družb,” je še povedala ministrica, so zapisali na slovenskem notranjem ministrstvu.

Komisarka se je na novinarski konferenci po srečanju ministrov odzvala tudi na pozive k financiranju ograj na zunanjih mejah EU, k čemur je ta teden pozvala Avstrija. “Lahko je reči, da potrebujemo denar za nove in nove stvari. Imam proračun, ki sta mi ga določila Svet EU in Evropski parlament. To pomeni, da so zelo omejene možnosti za nove stvari, če nisi pripravljen zaustaviti stvari, financiranju katerih je proračun namenjen,” je povedala.

Ministri za notranje zadeve so imeli na dnevnem redu še boj proti organiziranemu kriminalu v digitalni dobi. Po besedah švedskega pravosodnega ministra Gunnarja Strömmerja so podprli vzpostavitev okvirjev za razpravo o dostopu organov pregona do informacij z deležniki.

O tem bo v petek Strömmer razpravljal še s pravosodnimi ministri držav članic, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Igor Šoltes. Poleg tega bodo govorili o pregonu mednarodnih zločinov v ruski agresiji na Ukrajino, pri čemer se bodo osredotočili na nacionalno raven.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje