Nov dnevni rekord: na Lampeduzo prispelo 46 čolnov s skupno 1000 migranti

Svet 28. Avg 202216:08
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na italijanski otok Lampeduza je od sobote prispelo 46 čolnov s skupno 1000 prebežniki, kar predstavlja nov dnevni rekord. Nevladna organizacija SOS Mediterranean je medtem v Sredozemlju rešila 466 oseb. Visoko število prebežnikov medtem prihaja tudi čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo, letos so jih našteli že preko 25.000.

Otok Lampeduza, ki leži med Sicilijo in Tunizijo, se ponovno sooča z močnimi migracijami. Samo od sobote je na otok prispelo 46 čolnov z rekordnimi tisoč ljudmi na krovu, so sporočile oblasti. Prebežniki, večinoma iz Tunizije, so že nastanjeni na otoku, ki ima sicer dovolj prostora za največ 250 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi na otok Pantelleria, ki prav tako leži med Sicilijo in Tunizijo, je prispelo okoli 340 prebežnikov. Nevladna organizacija SOS Mediterranean pa je na Twitterju zapisala, da je v Sredozemlju v zadnjih urah iz prenapolnjenih lesenih in napihljivih čolnov rešila številne prebežnike. Na krovu njihovega plovila Ocean Viking je zdaj že 466 rešenih ljudi. “Vsi so bili čustveno in fizično izčrpani,” so še dodali.

Španska reševalna ladja, imenovana Open Arms Uno, je medtem v soboto v sicilijansko pristanišče Messina pripeljala 99 prebežnikov, ki so jih v zadnjih dneh rešili v bližini obale. Tudi v južnoitalijanski deželi Apulija je v soboto na krovu jadrnice prispelo 92 prebežnikov. Od petka pa se je v deželi Kalabrija izkrcalo preko 200 prebežnikov.

Medtem pa je po podatkih britanskih oblasti v letošnjem letu preko Rokavskega preliva v Veliko Britanijo prispelo že 25.146 prebežnikov. Samo v soboto so zabeležili približno 915 prihodov v 19 majhnih čolnih, je sporočilo obrambno ministrstvo.

V avgustu je bilo do zdaj zabeleženih 8747 prečkanj, od tega 3733 v zadnjem tednu. Najvišje dnevno število prečkanj Rokavskega preliva so sicer zabeležili 22. avgusta, ko je v 27 čolnih mejo prečkalo kar 1295 ljudi.

Da bi omejile prihode prebežnikov, so britanske oblasti poostrile zakone, s katerimi naj bi zajezili tolpe, ki tihotapijo ljudi. Prav tako je Velika Britanija napovedala preselitve prebežnikov v Ruando in to odločitev zagovarjala kot potrebno, saj da so stroški, povezani z obravnavo prošenj za azil in nastanitvijo prebežnikov, previsoki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.