Nov napad jemenskih upornikov v Rdečem morju: tokrat zadeli norveški tanker

Svet 18. Dec 202317:03 0 komentarjev
Tovorna ladja v Rdečem morju
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Zračni napad jemenskih hutijevcev je v Rdečem morju doletel še eno civilno ladjo. Neidentificiran izstrelek je zadel norveški tanker in po informacijah lastnika ladje povzročil omejeno škodo. Posadko, ki ni bila poškodovana, je na varno pospremila ameriška mornarica. Zaradi vse pogostejših napadih uporne skupine so se največji ladjarji začeli izogibati Rdečemu morju.

Norveško ladjo v Rdečem morju je danes zadel neidentificiran izstrelek, je sporočil lastnik ladje, norveško podjetje Inventor Chemical Tankers, in dodal, da posadka ni bila poškodovana. Odgovornost za napad so že prevzeli jemenski uporniki hutijevci, ki trdijo, da so v Rdečem morju napadli dve z Izraelom povezani ladji.

“Na srečo nihče od članov indijske posadke tankerja ni bil poškodovan, poročajo pa o omejeni škodi na plovilu. Posadki in ladji zdaj pomaga ameriška mornarica, ki ju bo pripeljala na varno,” je sporočilo norveško podjetje. Ob tem je dodalo, da njeno plovilo nima nikakršnih povezav z Izraelom.

Uporniški hutijevci so medtem sporočili, da so v Rdečem morju napadli dve z Izraelom povezani ladji, med drugim tudi ladjo v lasti norveškega podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so hutijevci večkrat napadli tovorne ladje v Rdečem morju. Zagrozili so tudi, da bodo napadli vsa plovila, ki se odpravljajo v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze, ki ga oblega Izrael.

Kot smo poročali, sta zaradi ponavljajočih se napadov dva od največjih ladjarjev Maersk in Hapag-Lloyd v petek sporočila, da ne bosta več plula čez Rdeče morje, ki je sicer ena od najpomembnejših pomorskih poti za tovor. Danes pa je tranzit čez Rdeče morje prekinil tudi britanski naftni gigant BP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!