Nov sveženj bruseljskih priporočil za boj proti energetski revščini

Svet 23. Okt 202315:30 0 komentarjev
energetska revščina
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je sprejela nov sveženj priporočil za boj proti energetski revščini, ki se med drugim osredotočajo na naložbe v strukturne ukrepe in ozaveščanje o načinih varčevanja z energijo. Kot so danes sporočili iz Bruslja, želijo s priporočili ponuditi osnove za odpravo temeljnih vzrokov energetske revščine.

Evropska komisija je tako določila dobre prakse za strukturne izboljšave, ki jih lahko države članice sprejmejo za odpravo temeljnih vzrokov energetske revščine. Med drugim so izpostavili naložbe v strukturne ukrepe za odpravo nizke energetske učinkovitosti stanovanj in aparatov.

Ostali ukrepi med drugim vključujejo zagotavljanje jasnih informacij o računih za energijo in praksah varčevanja z njo ter spodbujanje državljanov, da se pridružijo energetskim skupnostim ali se preusmerijo k rešitvam na področju energije iz obnovljivih virov.

Sprejeti dokument komisije vsebuje tudi predloge o tem, kako se lahko proračun EU uporabi na nacionalni ravni. Evropska komisarja za pravosodje Didier Reynders in za energijo Kadri Simson bosta priporočila na današnjem dogodku o energetski revščini predstavila vsem zainteresiranim.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. (Foto: PROFIMEDIA)

Pritisk na tiste, ki so že v stiski, se povečuje

“Na milijone potrošnikov se je težko spoprijelo z lansko rastjo cen energije in življenjskih stroškov. Čeprav so se razmere v primerjavi s prejšnjo zimo izboljšale, so življenjski stroški še vedno visoki, cene energije pa so še vedno višje kot pred krizo,” je poudaril Reynders.

Številni odjemalci, zlasti tisti v ranljivem položaju, se bodo po njegovih besedah verjetno srečali s težavami pri ogrevanju hiš in plačevanju računov za energijo. “Še naprej si moramo prizadevati storiti vse, kar je mogoče, da bi zaščitili potrošnike v stiski,” je dodal.

Simson je izpostavila, da energetska revščina ni nekaj novega, a jo je nedavna visoka rast cen energentov znova postavila bolj v ospredje. “Energetska revščina še dodatno poveča pritisk na tiste, ki so že sicer v stiski,” je poudarila. Komisija je po njenih besedah že zagotovila več stabilnosti na trgu energentov, zdaj pa so se osredotočili na prizadevanja za dolgoročnejšo cenovno predvidljivost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!