Novo napredovanje ruske vojske: zavzela naj bi vas na vzhodu Ukrajine

Svet 21. Apr 202414:05 1 komentar
Prizor iz vasi Bogdanivka
Prizor iz vasi Bogdanivka (Foto: PROFIMEDIA)

Ruska vojska je glede na trditve obrambnega ministrstva v Moskvi v celoti zavzela vas Bogdanivka, ki leži na fronti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine in je manj kot tri kilometre oddaljena od mesta Časiv Jar, ki je v rokah ukrajinskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Enote južne vojaške skupine so popolnoma osvobodile naselje Bogdanivka,” je v svojem dnevnem poročilu zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Bogdanivka leži med mestoma Časiv Jar in Bahmut, ki ga je Rusija lani zavzela po eni najdaljših in najbolj krvavih bitk med vojno v Ukrajini.

Časiv Jar, v katerem je pred vojno živelo približno 13.000 ljudi, je medtem zaradi obstreljevanja prav tako skoraj popolnoma izpraznjen in uničen. Ukrajinska vojska je nedavno sporočila, da je situacija v okolici mesta “napeta in težavna”.

Mesto, ki bi lahko bilo naslednja tarča ruskih sil, je zgolj nekaj dni pred tem obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes izrazil optimizem, da bo v soboto odobreni ameriški paket pomoči za Ukrajino pomagal njihovim oboroženim silam. “Menim, da bo ta podpora resnično okrepila ukrajinske oborožene sile. In če bo Ukrajina res dobila oborožitvene sisteme, ki jih je težko dobiti in jih tako zelo potrebujemo, bomo imeli priložnost za zmago,” je Zelenski danes povedal za ameriško televizijo NBC.

Ruske sile so v zadnjih mesecih napredovale na več mestih na fronti v južni in vzhodni Ukrajini, medtem ko se ukrajinska vojska sooča s pomanjkanjem osebja in streliva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje