Razmere na fronti v Ukrajini vse slabše: “Ruska stran ima premoč”

Svet 13. Apr 202413:14 > 16:50 6 komentarjev
Ukrajina
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske je ocenil, da so razmere na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh "zelo poslabšale"."Ponovno se je pojavilo vprašanje doseganja tehnične premoči nad sovražnikom z visokotehnološkim orožjem. Le tako bomo lahko premagali večjega sovražnika," je povedal.

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je danes povedal, da so se razmere na fronti na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh “zelo poslabšale”.

Po njegovih besedah so priča “znatni okrepitvi sovražnikove ofenzive po predsedniških volitvah v Rusiji“, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sirski, ki je prevzel položaj februarja, je povedal, da ima ruska stran premoč tako v orožju kot ljudeh, zato se odločajo “za krepitev najbolj problematičnih obrambnih območij z elektronskim bojevanjem in zračno obrambo”.

Po ukrajinskih navedbah so razmere težke in napete predvsem na območju mesta Časiv Jar, ki naj bi ga ruske oborožene sile neprestano obstreljevale. Mesto leži 20 kilometrov zahodno od Bahmuta, ki ga je Moskva zavzela maja lani.

Ruske sile po besedah Sirskega nenehno napadajo ukrajinske položaje na vzhodni fronti. “Ponovno se je pojavilo vprašanje doseganja tehnične premoči nad sovražnikom z visokotehnološkim orožjem. Le tako bomo lahko premagali večjega sovražnika,” je povedal.

“Druga resna zadeva je nujno izboljšanje kakovosti usposabljanja vojaškega osebja, predvsem pehotnih enot, da bodo čim bolje izkoristili vse zmogljivosti vojaške opreme in zahodnega orožja,” je dodal.

Francoski obrambni minister Sebastien Lecornu je v petek povedal, da bodo na jugu Francije nudili osnovno urjenje ukrajinskim vojaškim pilotom, ki naj bi pilotirali ameriške bombnike F-16. Pri urjenju naj bi pomagale tudi druge države, med njimi Nizozemska, Danska in Romunija, poroča AFP.

Generalna direktorica Mednarodne organizacije za migracije Amy Pope je medtem pozvala k povečanju humanitarne pomoči Ukrajini. Po njenih besedah so potrebe “zelo velike”, saj več kot 14 milijonov Ukrajincev oz. okoli 40 odstotkov prebivalstva potrebuje pomoč.

Nova nemška pošiljka orožja

Nemško obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da bodo Ukrajini poslali še en sistem patriot za krepitev letalske obrambe pred rusko ofenzivo. Dodalo je, da je sistem iz zaloge nemške vojske in bo takoj dobavljen.

Doslej je Nemčija poslala Ukrajini dva sistema patriot, ki se je izkazal kot uspešen v obrambi pred rusko agresijo, je zapisalo obrambno ministrstvo v Berlinu.

Na novo pošiljko je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa treba gledati tudi v luči intenzivnih prizadevanj obrambnega ministra Borisa Pistoriusa in zunanje ministrice Annalene Baerbock za prepričanje partnerjev v dobavo več sistemov zračne obrambe za Ukrajino.

“Ruski teror zoper ukrajinska mesta in infrastrukturo povzroča neizmerno trpljenje,” je v sporočilu zapisal Pistorius.

“Vsakodnevno rakete in droni uničujejo vse, kar ljudje potrebujejo za življenje. Z dodatnim sistemom patriot stojimo ob strani Ukrajincem in krepimo ščit nad njihovimi mesti,” je izpostavila Baerbock, ki je v začetku aprila pozvala k dodatnim mednarodnim prizadevanjem za dobavo več sistemov zračne obrambe Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjem času večkrat zaprosil za sisteme patriot za zaščito ukrajinskega zračnega prostora pred ruskimi napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki. Po današnji napovedi Berlina se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in zapisal, da je to “pravi izraz podpore Ukrajini v kritičnem času za nas”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje