Vojska prevzela oblast v Gabonu: hunta imenovala začasnega predsednika

Svet 30. Avg 202308:01 > 21:25 5 komentarjev
REUTERS

Voditelji vojaške hunte v Gabonu, ki je danes odstavila predsednika Alija Bonga Ondimbo in prevzela nadzor nad državo, je poveljnika predsedniške garde, generala Bricea Oliguija Nguemo, imenovala za začasnega predsednika države. Udar sta medtem obsodila tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in Nemčija.

Predsednik Gabona Ali Bongo Ondimba je danes, le nekaj ur po državnem udaru, mednarodno skupnost zaprosil za pomoč. Poveljnik predsedniške garde je medtem sporočil, da je predsednik “odšel v pokoj” in pojasnil, da so ga odstavili, ker je v državi že dlje časa vladalo vsesplošno nezadovoljstvo. Iz sveta se medtem vrstijo obsodbe državnega udara.

“Pošiljam sporočilo vsem prijateljem, ki jih imamo po vsem svetu, naj povzdignejo glas proti ljudem, ki so aretirali mene in mojo družino,” je odstavljeni predsednik dejal v posnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za francoski časnik Le Monde dejal poveljnik predsedniške garde Brice Oligui Nguema, je Bongo upokojen.

Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake
REUTERS/Stringer

Pojasnil je, da so predsednika odstavili, ker je v državi že dlje časa vladalo nezadovoljstvo. “Ni imel pravice do tretjega mandata. Ustava je bila poteptana. Volilni postopek ni bil spoštovan, zato se je vojska odločila, da bo nekaj naredila,” je nadaljeval Oligui in dodal, da je bilo zaskrbljujoče tudi zdravstveno stanje predsednika. Bongo je namreč leta 2018 doživel možgansko kap, zaradi katere je imel težave z gibanjem in govorom. Prav Oliguija je hunta imenovala za začasnega predsednika države.

Popoldne se je oglasil tudi odstavljeni predsednik Gabona. V videoposnetku je potrdil, da ga je vojska aretirala in da je v svoji rezidenci. “Vse moje prijatelje po svetu prosim, da povzdignejo glas,” je v angleščini večkrat prosil Bongo.

Ali Bongo
PROFIMEDIA

Vojaški častniki so se za akcijo odločili, ker so že dolgo opazovali “neodgovorno, nepredvidljivo upravljanje, ki je vodilo v nadaljnje slabšanje družbene kohezije, kar pa lahko vodi državo v kaos”. V nagovoru so dejali, da so rezultati zadnjih volitev razveljavljeni, vse meje do nadaljnjega zaprte, državne institucije pa razpuščene, še piše Reuters. “V imenu gabonskega ljudstva smo se odločili, da bomo branili mir tako, da končamo sedanji režim,” je na gabonski televiziji dejal eden od častnikov.

Na ulicah prestolnice in drugih mest se že ves dan zbirajo množice ljudi z gabonskimi zastavami, ki pozdravljajo vojake in izražajo podporo vojaškemu prevzemu oblasti.

Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake
REUTERS/Stringer
Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake
Gaetan M-Antchouwet/via REUTERS
Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake Ljudje v Gabonu pozdravljajo vojake
REUTERS/Stringer

Vojaški udar sledil predsedniškim volitvam, ki so minile v zaostrenih razmerah

Pred vojaškim udarom je volilna komisija sporočila, da je Bongo osvojil skoraj dve tretjini vseh glasov na volitvah, ki jih je opozicija označila za ponarejene. Tudi vojska je danes ocenila, da volitve niso bile transparentne ali kredibilne, zaradi česar so jih razveljavili.

Ob zaključku volitev je vlada Bonga napovedala policijsko uro in preprečila dostop do interneta, da bi s tem preprečila širjenje domnevnih lažnih novic. Tudi državni urad za oddajanje je preventivno prepovedal oddajanje francoskim televizijam v državi, češ da niso objektivne pri poročanju o volitvah. Internetna povezava naj bi bila sedaj že obnovljena. Ali Bongo je na oblasti leta 2009 nasledil očeta Omarja, družina Bongo pa Gabonu vlada že 56 let.

V zadnjih letih se je sicer v Zahodni in Srednji Afriki zgodilo več takšnih dogodkov. Od leta 2020 smo lahko spremljali državne in vojaške udare v Maliju, Gvineji, Burkina Fasu, Čadu in nedavno v Nigru.

Mednarodna javnost zaskrbljena

Odzivi mednarodne javnosti večinoma izražajo zaskrbljenost in pozive, k zagotovitvi varnosti za odstavljenega predsednika. Francija, ki ima svojo kolonialno preteklost tudi v Gabonu, je pozvala k spoštovanju rezultata zadnjih volitev. Zaskrbljenosti se pridružujeta tudi Rusija in Kitajska. Vojaški udar v Gabonu je pritegnil tudi pozornost EU. Kot je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell, bodo o tem na današnjem zasedanju v Španiji razpravljali obrambni ministri unije. “To je še en vojaški udar, ki povečuje nestabilnost v celotni regiji,” je komentiral Borrell.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje