Nova najstarejša oseba na svetu je 115-letna Španka

Svet 26. Jan 202308:28 0 komentarjev
Najstarejša oseba na svetu je odslej 115-letna María Branyas Morera
@MariaBranyas112/Twitter

Najstarejša oseba na svetu je odslej 115-letna María Branyas Morera iz Španije. V dolgem življenju je preživela dve svetovni vojni, državljansko vojno ter pandemiji španske gripe in covida-19, ki ga je tudi prebolela. Ob razglasitvi je povedala, da je ključ njene visoke starosti povezan tudi s srečo in dobro genetiko.

Najstarejša oseba na svetu je po smrti 118-letne Lucille Randon postala María Branyas Morera, ki šteje 115 let, poroča Guardian. To so potrdili tudi predstavniki Guinnessove knjige rekordov, v kateri bo Morera odslej zapisana kot najstarejša na svetu.

Ob dosežku je povedala, da so za dolgo življenje ključni red, mir, dobra povezanost z družino in prijatelji, stik z naravo ter čustvena stabilnost. “Mislim pa, da je to povezano tudi s srečo in dobro genetiko,” meni.

Preberite še: Umrla najstarejša oseba na svetu

Najstarejša oseba na svetu se je leta 1907 rodila španskim staršem v San Franciscu (ZDA). Morera se je z družino osem let kasneje preselila v Španijo, nato pa se je ustalila v Kataloniji. V dolgem življenju je preživela dve svetovni vojni, državljansko vojno ter pandemiji španske gripe in covida-19, ki ga je tudi prebolela.

Z možem Joanom ima tri otroke, enajst vnukov in trinajst pravnukov. Na njun poročni dan se je zgodil tudi nenavaden zaplet. Kot piše Guardian, sta nesojena mladoporočenca po več urah čakanja v cerkvi izvedela, da je duhovnik, ki bi moral voditi obred, nenadoma umrl. Ker telefona v cerkvi niso imeli, so morali sesti v avtomobil in poiskati novega duhovnika.

María Branyas Morera danes živi v domu za ostarele, kjer bodo najstarejšo Zemljanko počastili na zasebnem dogodku. Tamkajšnji zaposleni pravijo, da je 115-letnica še vedno zdrava in presenečena nad pozornostjo, ki je je deležna, poroča Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!