Nova študija: premalo globokega spanca lahko poveča tveganje za demenco

Svet 01. Nov 202318:10 0 komentarjev
spanje, spanec
Profimedia

V novi študiji znanstveniki ugotavljajo, da lahko premalo globokega spanca poveča tveganje za razvoj demence.

Nova študija kaže, da lahko premalo globokega spanca poveča tveganje za razvoj demence, ko se staramo, poroča CNN.

“Ugotovili smo, da je staranje povezano z zmanjšanjem trajanja najglobljih faz spanja, znanih kot spanje s počasnimi valovi,” je pojasnil Matthew P. Pase, glavni avtor študije, objavljene v ponedeljek v reviji JAMA Neurology. Pase je izredni profesor psihologije in nevrologije na univerzi Monash v Avstraliji.

“Ugotovili smo, da imajo osebe, pri katerih se je trajanje počasnega vala spanja bolj skrajšalo, večje tveganje za demenco v naslednjih 17 letih,” je opozoril Pase.

Spanje s počasnim valovanjem je tretja stopnja spanja, ki je pomembna za zdravje možganov. V tej fazi telo iz možganov odstrani neželene ali potencialno škodljive snovi, tudi beljakovino beta amiloid, ki je značilen znak Alzheimerjeve bolezni.

Za možgane naj bi bil ta globok spanec najbolj obnovitveni, je povedal dr. Richard Isaacson, vodja raziskav na Inštitutu za nevrodegenerativne bolezni na Floridi, ki ni sodeloval pri omenjeni študiji.

Avtorji študije so želeli preveriti, ali je kronično zmanjševanje globokega spanca povezano s tveganjem za demenco in obratno – ali lahko procesi v možganih, povezani z demenco, prispevajo k manjši količini te vrste spanja. “Rezultati kažejo, da je za napovedovanje tveganja za demenco pomembno kronično zmanjšanje globokega spanca s počasnim valovanjem, in ne individualne razlike med posamezniki v študiji,” je poudaril Pase.

Dolgotrajna študija

Raziskovalci so preučili 346 ljudi, ki so bili v povprečju stari 69 let in so sodelovali v Framinghamski študiji srca. Opravili so dve nočni študiji spanja, eno med letoma 1995 in 1998 in drugo med letoma 1998 in 2001, med katerima so spremljali njihov spanec. Framinghamska študija srca, ki jo je leta 1948 začel izvajati ameriški Nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri, ugotavlja skupne dejavnike, ki prispevajo k boleznim srca in ožilja.

Avtorji so preučevali tudi, ali so spremembe v količini globokega spanja s počasnim valovanjem, povezane z razvojem demence pri udeležencih. Preučili so obdobje do 17 let po zaključku študij spanja.

spanje, starejši
Profimedia

Do takrat so demenco diagnosticirali pri 52 udeležencih. Vsak odstotek zmanjšanja trajanja spanja s počasnimi valovi na leto je bil povezan s 27 odstotkov večjim tveganjem za razvoj demence in 32 odstotkov večjim tveganjem za demenco zaradi Alzheimerjeve bolezni. Stopnja upadanja počasnega spanca se je pospešila od 60. leta starosti dalje, dosegla vrh pri starosti od 75 do 80 let, nato pa se je upočasnila.

Pri osebah, pri katerih je prišlo do zmanjšanja tega globokega spanja, je bilo bolj verjetno, da bodo imele srčno-žilne bolezni, jemale zdravila, ki vplivajo na spanje, in nosile gen, ki povečuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen (alel APOE ε4).

“To je pomembna študija, ki je še enkrat pokazala, kako kakovost spanja vpliva na tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in demenco,” je dejal Isaacson. “Pomembno je, da nismo pozorni le na skupno količino spanja vsako noč, temveč da čim bolje spremljamo tudi kakovost spanja.”

Globok spanec in demenca

To ni prva študija, ki je odkrila takšne povezave. V eni od njih, objavljenih letos maja, se je izkazalo, da vsako 10-odstotno zmanjšanje globokega spanca pomeni povečanje poškodb tkiv, ki tvorijo povezave med možganskimi celicami.

Vendar pa najnovejše raziskave še vedno ne dokazujejo, da izguba počasnega spanca povzroča demenco, so povedali avtorji. Poleg tega pa je mogoče tudi, da procesi, povezani z demenco, ki potekajo v možganih, povzročijo izgubo spanca. Ta proces je eden od strokovnjakov poimenoval “začarani krog”.

“Kopičenje amiloida beta v možganih lahko vpliva na to, koliko spimo, zlasti ko se staramo,” je dejal dr. Rudolph Tanzi, direktor raziskovalnega oddelka za genetiko in staranje v splošni bolnišnici Massachusetts. Tanzi ni sodeloval v študiji. “Zaradi premalo globokega spanja s počasnimi valovi se posledično odstrani manj amiloida, kar vodi v začaran krog Alzheimerjeve patologije,” je dodal. “Zato bodo imela pomembno vlogo varna zdravila, namenjena zmanjšanju nastajanja amiloida.”

Več globokega spanca

Pase ljudem svetuje, naj kakovosten spanec uvrstijo med svoje prioritete. “Kakovosten spanec je pomemben za številne vidike zdravja in lahko pomaga tudi pri varovanju možganov, ko se staramo,” je dejal. “Osebe, ki imajo težave s spanjem, se lahko s svojim zdravnikom posvetujejo o njim prilagojenih rešitvah.”

Če se bo izkazalo, da je globok spanec “dokazano dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen in demenco, potem moramo ljudem omogočiti, da bodo lahko natančneje spremljali in nadzorovali svoj spanec,” je poudaril Isaacson.

V ta namen je priporočil nošenje naprav, ki sledijo temu, koliko časa preživite v postelji, času spanja in času, ki ga preživite v vsaki fazi spanja. Opozoril je, da te naprave niso popolne, vendar “lahko ogroženim ljudem in njihovim zdravnikom zagotovijo vsaj informacije v realnem času, na podlagi katerih je mogoče ukrepati”.

Z nekaj zdravimi navadami – še en vidik, ki bi ga lahko pokazale omenjene naprave – si lahko zagotovite dober spanec in zdravje možganov.

“Redna telesna vadba pomaga ‘sprostiti’ slabe beljakovine amiloide, ki povzročajo bolezni, iz možganskih celic. Ponoči pa je potreben dovolj globok spanec, da se amiloidne smeti ‘odstranijo’,” je dejal Isaacson.

Omejitev uživanja alkohola in kofeina pred spanjem lahko pomaga izboljšati kakovost spanja. Enako velja, če poskrbite, da boste vsako noč spali sedem do devet ur ob istem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!