Nove nevarne metode tihotapcev beguncev

Svet 12. Maj 202320:24 1 komentar
Francija
Gonzalo Fuentes/REUTERS

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je osrednje Sredozemsko morje na poti v Evropo nezakonito prečkalo skoraj trikrat več beguncev kot v enakem obdobju lani, je povedal vodja Frontexa Hans Leijtens. To bi lahko bila posledica nove metoda tihotapcev, ki za nižjo ceno vse pogosteje uporabljajo poceni in nevarne pločevinaste čolne.

Hans Leijtens, izvršni direktor Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), je v pogovoru za francosko in nemško tiskovno agencijo AFP ter dpa opisal nove metode tihotapcev beguncev.

Pojasnil je, da je v prvih štirih mesecih čez osrednje Sredozemlje – iz Libije in Tunizije do Italije in Malte – prišlo skoraj 42.200 beguncev, kar je več kot polovica vseh nezakonitih vstopov v EU v letošnjem letu, ki jih je bilo okoli 80.700.

Izjemen porast, desetkratno povečanje, pa so v odnosu na lansko leto zabeležili pri odhodih beguncev iz Tunizije, kjer tihotapci ljudi vse pogosteje uporabljajo poceni in nevarne pločevinaste čolne, da bi čez morje nezakonito prepeljali čim več beguncev.

Pojasnil je, da je te pločevinaste čolne, ki stanejo okoli tisoč evrov, mogoče zvariti v 24 urah in da dejansko niso primerni za plovbo, saj se lahko potopijo že ob majhnih valovih. Po njegovih besedah so ti čolni z ostrimi robovi podobni pločevinkam, na njih pa prevažajo od 30 do 50 ljudi. Če se čoln na 150 kilometrov dolgi poti iz Tunizije v Italijo prevrne, se ga v nasprotju z lesenimi čolni nihče ne more oprijeti, je izpostavil.

Kljub temu se veliko beguncev iz Afrike odloči za tvegano pot z njimi, ker so cenejši od prečkanja morja z večjo ladjo. Ker so čolni poceni, lahko namreč tihotapci beguncem ponudijo nižje cene. Namesto 1500 do 2000 evrov za pot do Evrope z večjo ladjo tako begunci za bolj tvegano prečkanje s pločevinastim čolnom plačajo 500 evrov, je še dejal

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je letos na tej poti umrlo že več sto ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje