Nove obtožbe ukrajinskega tajkuna: naročil umor direktorja odvetniške družbe

Svet 08. Maj 202414:51 0 komentarjev
Igor Kolomojski
Igor Kolomojski (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinski tajkun Igor Kolomojski je obtožen, da je naročil umor direktorja odvetniške družbe, ki ni sprejela zanj ugodne odločitve. Ukrajinski poslovnež je od leta 2022 v priporu zaradi suma goljufije in pranja denarja.

Ukrajinski poslovnež, nekdanji politik in milijarder Igor Kolomojski, ki je že priprt zaradi obtožb o goljufiji in pranju denarja, je sedaj osumljen še, da je naročil umor, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes poročali ukrajinski mediji. Šlo naj bi za osebno maščevanje direktorju odvetniške družbe.

Ukrajinsko državno tožilstvo je v izjavi sporočilo, da je bil “znani poslovnež” obveščen, da je osumljen “kaznivega dejanja, povezanega z organiziranjem naročenega umora”. Na fotografiji, ki jo je objavilo tožilstvo, je bil obraz osumljenca zakrit, ukrajinski mediji pa so nato poročali, da je na njej 61-letni Igor Kolomojski – eden najbogatejših Ukrajincev in nekdanji zaveznik predsednika Volodimirja Zelenskega.

Tožilstvo je sporočilo, da je “osumljenec zaradi osebnega maščevanja naročil umor direktorja odvetniške družbe, ki ni želel razveljaviti odločitve njenih delničarjev”. Najel naj bi plačane morilce, ki so napadli omenjenega direktorja, ga pretepli in zabodli, vendar ga niso uspeli ubiti. Ukrajinska policija je objavila ločeno izjavo, v kateri navaja, da se je napad zgodil leta 2003 v mestu Feodozija na polotoku Krim, poroča AFP.

Kolomojski je Zelenskega podpiral leta 2019 v času njegove kampanje za izvolitev na predsedniški položaj, leta 2022 po ruski invaziji na Ukrajino pa so ga aretirali zaradi suma goljufije in pranja denarja. Kolomojski je v Ukrajini rojeni izraelsko-ciprski poslovnež in milijarder, ki je nekoč veljal za vodilnega oligarha v državi. Bil je lastnik največje ukrajinske zasebne banke Privatbank, ki je bila nacionalizirana, potem ko so ga obtožili, da je nezakonito odtujil več milijard dolarjev.

ZDA so 61-letnemu ukrajinskemu tajkunu in njegovi družini leta 2021 prepovedale vstop v državo. Obtožili so ga, da je kot guverner ukrajinske regije Dnipro med letoma 2014 in 2015 z vpletenostjo v korupcijo ogrožal zaupanje ukrajinske javnosti v demokratične institucije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!