Nove podrobnosti: strelec v Teksasu v šolo vstopil skozi odklenjena vhodna vrata

Svet 01. Jun 202209:17 > 09:43 0 komentarjev
Teksas streljanje
PROFIMEDIA

Po besedah teksaških policistov je 18-letnik, ki je 24. maja v strelskem pohodu v teksaškem mestu Uvalde ubil 21 ljudi, v osnovno šolo vstopil skozi vrata, ki bi morala biti zaklenjena – a niso bila.

Teksaški oddelek za javno varnost, ki preiskuje streljanje, je potrdil, da je ena od učiteljic vrata pustila odklenjena in jih zaprla šele, ko je bil strelec Salvador Ramos že v kampusu. Zaposleni na osnovni šoli Robb Elementary bi morali vrata zapirati in zaklepati; to, da so bila odprta, nakazuje na kršitev šolske varnostne politike, poroča BBC.

Vrata bi morali zakleniti – a jih niso

Toda odvetnik omenjene zaposlene je v torek povedal, da jih je ta zaprla in “mislila, da se bodo zaklenila, saj bi morala biti zmeraj zaklenjena”. Učiteljica naj bi po navedbah BBC vrata priprla s kamnom, da bi lažje nesla hrano v učilnico, kamen pa naj bi nato – ko je ugotovila, da je v bližini napadalec s pištolo – na poti nazaj v šolo brcnila stran.

Videoposnetki nadzornih kamer so potrdili, da so se vrata res zaprla, preiskovalci pa sedaj poskušajo ugotoviti, zakaj se niso zaklenila. “Ko je prišla nazaj iz šole, je slišala nekoga kričati: ‘Pištolo ima!’ in videla strelca, kako je s pištolo v roki preskočil ograjo, zato je stekla nazaj noter in pri tem umaknila kamen, ki je vrata držal odprta,” je za BBC povedal predstojnik teksaškega oddelka za javno varnost Travis Considine.

Policisti eno uro čakali pred učilnico

Šola in lokalna policija sta od prejšnjega tedna pod drobnogledom. Poveljnik teksaškega oddelka za javno varnost Steven McCraw je na novinarski konferenci potrdil, da je poveljnik vseh policijskih sil na terenu Pete Arredondo pred šolo sprejel odločitev proti takojšnjemu policijskemu posredovanju.

Med napadom je 19 policistov več kot eno uro postopalo po hodnikih pred učilnico, v katero se je zabarikadiral strelec. Vodilni policist je čakal, da učilnico odklene hišnik, saj ni verjel, da je šlo za “situacijo z aktivnim strelcem”. McCraw odločitev obžaluje: “Seveda je bila odločitev napačna,” je dejal po pisanju BBC.

Glede na govorice naj bi več predstavnikov drugih policijskih agencij, ki so čakali pred šolo, želelo takoj posredovati, vendar je Arredondo to prepovedal. Domnevajo, da zaradi pomanjkanja izkušenj.

Pogrebi 21 žrtev se bodo vrstili do sredine junija

Pogrebi 19 otrok in dveh učiteljic so se začeli v torek, ko so pokopali dve učenki četrtega razreda, obe stari deset let. Pogrebi se bodo vrstili do 15. junija.

Veronica G. Cardenas/REUTERS

Salvador Ramos je 24. maja najprej doma ustrelil babico, se odpeljal proti šoli, vstopil vanjo in začel streljati. Tudi več kot teden dni po napadu vse podrobnosti še niso znane.

Medtem ameriški predsednik Joe Biden napoveduje, da se bo, v želji, da bi napravili korak naprej pri nadzoru strelskega orožja, sestal s člani kongresa. Ukrep omejitve strelskega orožja v ZDA sicer velja za precej daljnosežnega, še poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!