Otroci so iz učilnic klicali policijo, ta je slabo uro čakala na hodniku šole

Črna kronika 27. Maj 202221:10 > 21:23 0 komentarjev
teksas, strelski pohod
Marco Bello/REUTERS

Panični otroci in učiteljice so iz učilnic v teksaški šoli, kjer se je v torek zgodil strelski pohod, večkrat poklicali policijo in druge reševalne službe ter jih prosili, naj posredujejo, medtem ko je približno 20 policistov skoraj dobro uro čakalo na hodniku šole. Vodja teksaških policistov je danes priznal, da so pristojni naredili številne napake pri posredovanju med streljanjem. Marsikatere podrobnosti napada pa še vedno ostajajo nepojasnjene.

Skoraj 20 policistov je v torek med strelskim napadom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju več kot 45 minut čakalo pred učilnico, kjer je 18-letni napadalec pobijal otroke, preden so odklenili vrata in pokončali morilca. Direktor teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je danes več kot uro odgovarjal na vprašanja ogorčenih novinarjev o podrobnostih napada, ki tudi štiri dni po tragediji niso povsem jasne, ter priznal, da je bilo čakanje napaka.

Med drugim prav tako še vedno ni razjasnjeno, kje je bil med napadom oboroženi šolski varnostnik. “Poveljnik na kraju dogodka je verjel, da otroci niso več ogroženi, da je strelec zabarikadiran in da imajo čas za organizacijo vdora. To je bila seveda napačna odločitev,” je dejal McGraw in razložil, da imajo vse policije v podobnih primerih jasno navodilo, da je treba nemudoma posredovati.

Od prvega klica na nujno številko, ki ga je opravil zaposleni v sosednjem pogrebnem zavodu ob 11.27 uri po krajevnem času, pa do vdora in pokončanja strelca je minilo skoraj 90 minut. Vmes so prihajali številni klici na nujno številko iz šolskih učilnic, kjer je napadalec streljal. Klicala je tudi učiteljica, pri čemer ni jasno, ali je bila to ena od dveh ubitih. Pred šolo so starši otrok pozivali policiste, naj posredujejo, ti pa so čakali in posredovali proti ljudem, ki so bili pripravljeni sami vdreti v šolo.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

“Zakaj nas niste prišli rešit?”

11-letna preživela žrtev napada Miah Cerrillo je za televizijo CNN s pomočjo mame opisala podrobnosti. Učiteljica je dobila sporočilo, da je v šoli strelec in šla k vratom učilnice, skozi katera je kmalu vdrl 18-letni Salvador Ramos. Učiteljico je pogledal v oči, ji rekel “Lahko noč” in jo ubil. Nato je začel streljati po otrocih, nakar je šel do sosednje povezane učilnice ter pobijal naprej. Deklica je ležala na tleh in se delala mrtvo, pri čemer si je obraz namazala s krvjo na tleh ležeče krvaveče sošolke. Morilec je med pobijanjem vrtel tudi morbidno glasbo. “Zakaj nas niste prišli rešit?” je deklica vprašala teksaške policiste.

Varnostni strokovnjaki v ZDA so kritični do policijskega posredovanja. Nekdanji policijski komisar New Yorka in Los Angelesa William Bratton je dejal, da sta bila porazna tako odziv na napad kakor tudi kasnejše obveščanje javnosti. Izjava teksaškega guvernerja Grega Abbotta, da je hitro policijsko posredovanje rešilo življenja, zdaj zveni prazno. Močna taktična enota, okrepljena z agenti mejne službe, je vdrla šele uro in pol po začetku napada, ko je dobila ključ od učilnice, kamor se je zabarikadiral strelec.

Strelec je najprej doma ustrelil babico, se odpeljal do šole, zapeljal poltovornjak v jarek in začel streljati na pogrebni zavod. Nato se je deset ali 12 minut potikal okrog šole in nanjo streljal od zunaj, preden je vstopil v poslopje. Nekaj policistov je šlo do šole, kjer so razbijali okna učilnic in reševali otroke daleč od strelca. Ta je potem 48 minut občasno streljal. “Ne vem odgovora,” je na vprašanje, koliko otrok je umrlo v 48 minutah policijskega čakanja pred šolo, odgovoril McGraw. “Trdijo, da so vdrli v poslopje. Tega nismo videli. Bilo nas je šest, ki smo želeli vdreti, policisti pa so čakali in nas odganjali,” je dejal oče ene od ustreljenih deklic Javier Cazares.

Vse od pokola na srednji šoli Columbine v Koloradu imajo policijske agencije v ZDA navodilo, da je nemudoma in brez čakanja na okrepitve posredujejo, ko je v šoli aktivni strelec. V Teksasu se to ni zgodilo.

Veronica G. Cardenas/REUTERS
Veronica G. Cardenas/REUTERS
Veronica G. Cardenas/REUTERS
Teksas Teksas
Marco Bello/REUTERS
Teksas Teksas
Marco Bello/REUTERS
Teksas Teksas
Marco Bello/REUTERS

Letna skupščina orožarske zveze ne bo odpovedana

V Houstonu se je prav štiri dni po napadu začela letna skupščina Nacionalne orožarske zveze (NRA). Zbirališče več kot 50.000 delegatov iz ZDA bodo oblegali protestniki na čelu s teksaškim guvernerskim kandidatom, demokratom Betom O’Rourkom. Združenje vplivnega orožarskega lobija NRA se je ob preteklih strelskih pokolih v ZDA začasno umaknilo iz javnosti, a tokrat temu ne bo tako. Srečanje v največjem teksaškem mestu bo trajalo do prihodnjega tedna. Tam je pričakovati ostre besede proti nasprotnikom ameriške liberalne zakonodaje glede nakupov in nošenja orožja za civiliste. Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je ta teden mnoge že obtožil izkoriščanja tragedije za politične cilje.

Skupščino bo nagovoril bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki v zadnjih letih aktivno nasprotuje vsakršnim regulacijam na tem področju. V času Trumpovega nastopa bo orožje na prizorišču skupščine prepovedano. Pod pritiskom javnosti je sicer svoj nastop v živo na skupščini odpovedal republikanski guverner Teksasa Greg Abbott. Namesto tega bodo zbranim predvajali njegov vnaprej posnet video nagovor.

V torek je 18-letnik v kraju Uvalde, zahodno od San Antonia, vdrl v osnovno šolo Robb in pobil 19 učencev ter dve učiteljici. Policija se odtlej sooča s kritikami in pozivi k preiskavi, ker je od trenutka napada pa do smrti napadalca preteklo 90 minut. Po pričevanjih medijev so imeli policisti v času pokola več opravka s starši, ki so hoteli vdreti v šolo sami, da rešijo otroke. Lokalna policija se sooča tudi s kritikami na račun komunikacije, saj z javnostjo deli nejasne podatke. Politiki in komentatorji, ki zagovarjajo pravico do nošenja orožja v ZDA, v odzivih na pokol poudarjajo verjetne duševne težave strelca, pri čemer pa ne problematizirajo dejstva, da je ta lahko ob svojem 18. rojstnem dnevu kupil dve polavtomatski puški in veliko streliva. Daniel Defense, podjetje, ki je izdelalo orožje, s katerim je v Uvaldeju pobijal 18-letni Salvador Ramos, se še ni odzvalo na dogodek. Pričakuje se, da se bo podjetje v kratkem soočilo z več odškodninskimi tožbami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!