Nove sankcije: ZDA na črni seznam uvrstile podjetja, ki financirajo Dodika

Svet 18. Jun 202422:11 2 komentarja
milorad dodik
Foto: Profimedia

ZDA skušajo z novimi sankcijami omejiti moč nacionalističnega predsednika Republike Srbske Milorada Dodika.

ZDA so uvedle sankcije proti dvema posameznikoma in mreži podjetij, povezanih s predsednikom Republike Srbske (RS) Miloradom Dodikom in njegovo družino, je po poročanju Reutersa sporočilo ameriško ministrstvo za finance.

Za nacionalističnega predsednika srbske entitete Dodika, ki že dolgo zagovarja odcepitev od Bosne in Hercegovine, že veljajo sankcije ZDA in Združenega kraljestva. Nove sankcije pa omejujejo podjetja in ljudi, od katerih Dodik pridobiva bogastvo.

Oktobra lani je Washington uvedel sankcije proti njegovima odraslima otrokoma, sinu Igorju Dodiku in hčerki Gorici Dodik, ter njunim podjetjem, ki naj bi voditelju bosanskih Srbov omogočala nadaljnjo korupcijo.

Po besedah predstavnika urada finančnega ministrstva ZDA za nadzor tujih sredstev (OFAC) so nove sankcije uvedli, ker je Dodik svoj uradni položaj izrabil za kopičenje osebnega bogastva prek sedmih podjetij, povezanih z njim in Igorjem Dodikom. Ta nadzoruje podjetja, ki jih uradno vodijo posamezniki, zvesti predsedniku Republike Srbske. Urad je sankcije uvedel proti podjetjem Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network in Sirius 2010 ter proti Đorđu Đuriću, lastniku Infinityja in njegovih hčerinskih družb, ter Milenku Čičiću, generalnemu direktorju Kaldere.

Vsa omenjena podjetja so znana po tem, da mimo transparentnih postopkov javnega naročanja dobivajo donosne posle, ki jih naroča vlada.

“Dodik s svojim koruptivnim vedenjem ne le ropa ljudi v BiH, ampak tudi ogroža njihovo varnost s svojimi ponavljajočimi se grožnjami, da si bo prizadeval za odcepitev RS od BiH,” je zapisano v utemeljitvi, ki jo je objavilo ameriško finančno ministrstvo. “Dodikova nedavna napoved uradne odločitve, da bo predlagal ‘ločitev’ RS od BiH, je nadaljevanje očitnih dejavnosti proti Daytonskemu mirovnemu sporazumu ter ogroža mir in stabilnost v regiji. S svojo korupcijo in secesionistično retoriko Dodik še naprej spodkopava institucije BiH in bogati na račun ljudi, s čimer dodatno ogroža prihodnost BiH v evroatlantskih institucijah,” so poudarili v zapisu.

OFAC je ob tem navedel primer, ko je Dodik s pomočjo uradnikov iz svoje stranke ogoljufal državni proračun. Brez konkurenčnega postopka je namreč oddal naročilo za državni posel podjetju Prointer ITSS, ki je del Infinity International Group. “ZDA obsojajo nenehna Dodikova prizadevanja za spodkopavanje institucij, ki so zagotovile mir in stabilnost za Bosno in Hercegovino ter regijo,” je poudaril Brian Nelson, podsekretar finančnega ministrstva za terorizem in finančne obveščevalne službe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje