ZDA uvedle sankcije proti Dodiku zaradi destabilizacije BiH in Balkana

Svet 05. Jan 202217:50 > 22:04 0 komentarjev
Milorad Dodik
Dado Ruvic/REUTERS

ZDA so danes uvedle sankcije proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti Bosne in Hercegovine ter celotne regije. Obtožile so ga, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhek 25-letni daytonski mirovni sporazum. Dodik medtem pravi, da so sankcije tako nesmiselne, da ne ve, kako bi jih komentiral.

“Destabilizirajoče koruptivne dejavnosti Milorada Dodika in poskusi razdrtja daytonskega mirovnega sporazuma, ki jih spodbujajo njegovi lastni interesi, ogrožajo stabilnost Bosne in Hercegovine ter celotne regije,” je sporočil podsekretar za terorizem in obveščevalno službo na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson. To so sicer že druge tovrstne sankcije, ki so jih ZDA uvedle zoper Dodika. Na zadnje so sankcije zoper člana predsedstva BiH uvedle leta 2017.

“Dodikova razdiralna etnonacionalistična retorika odraža njegova prizadevanja za uresničitev teh političnih ciljev in za odvračanje pozornosti od njegovih koruptivnih dejavnosti,” so dodali na ministrstvu. Današnja odločitev z oznako EO 14033 temelji na zavezanosti administracije predsednika Joeja Bidna, da k odgovornosti pozove tiste, ki med drugim “spodkopavajo stabilnost regije Zahodnega Balkana s korupcijo in grožnjami dolgoletnim mirovnim sporazumom”.

Sankcije vključujejo blokado vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z zakonodajo ZDA.

Na črni seznam ameriškega finančnega ministrstva so uvrstili tudi Alternativno televizijo (ATV), televizijsko mrežo iz Banjaluke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom. Vendar v zakulisju urednikuje Dodik, ki, kot piše v poročilu ameriškega ministrstva, izvaja osebni nadzor nad ATV, ko denimo zahteva osebno odobritev medijskih zgodb, povezanih s politično občutljivimi temami.

“Dodik je kupil ATV, da bi namenoma in eksplicitno napredoval v lastni agendi, ki vključuje tudi prizadevanja za omalovaževanje drugih političnih osebnosti, zgladitev svoje javne podobe ter napredovanje svojih osebnih in političnih ciljev,” so še zapisali v poročilu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v ločeni izjavi zavzel za suverenost in ozemeljsko celovitost BiH. Ob tem je napovedal, da bodo ZDA prepovedale izdajanje vizumov za dva bosanska politika, ki ju sumijo korupcije, to sta Dodikov svetovalec Milan Tegeltija in predsednik Stranke demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić.

Sankcije ne bodo omejene le na BiH

“Ameriški črni seznam še ni končan,” je bilo sporočilo, ki so ga poslali iz Združenih držav Amerike zatem, ko so izrekli sankcije proti Dodiku, ATV, Milanu in Tijani Tegeltija ter Mirsadu Kukiću.

Kot je za N1 BiH pojasnil novinar Esmir Milavić, pa sankcije ne bomo omejene le na Bosno in Hercegovino, temveč se bodo lahko uporabile tudi za preostalo regijo Zahodni Balkan ter vse druge, ki bodo oziroma so podpirali ali sodelovali z vpletenimi v omenjene koruptivne dejavnosti.

Američani podrobnosti sicer še niso izdali, so pa napovedali, da bodo v sodelovanju s partnerji in zavezniki storili vse, da bodo preprečili korupcijo v Bosni in Hercegovini, je še dejal novinar N1 BiH.

Preiskava zoper Dodika in še 12 oseb

Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike Srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike Srbske je nato decembra kljub svarilom z Zahoda sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo proti Dodiku in še 12 osebam. Njihov cilj je bila sprememba ustavne ureditve BiH, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH, piše v utemeljitvi preiskave.

Dodiku prav tako očitajo poskus nezakonitega oblikovanja vojske.

Milorad Dodik
N1

Dodik: Sankcije tako nesmiselne, da ne vem, kako bi jih komentiral

Milorad Dodik je za novinarsko agencijo Republike Srbske SRNA medtem že komentiral uvedbo sankcij. Med drugim je dejal, da je uvedba sankcij tako nesmiselna, da ne ve, kako bi jo komentiral.

“Prva stvar, ki pade v oči, je prav čas, ko so sprejeli to odločitev, torej na predvečer najbolj veselega krščanskega praznika božiča,” je dejal Dodik in dodal, da so bili zgodovinsko gledano kot narod vedno napadeni ob veselih praznikih. “Prepričan sem, da tisti, ki stojijo za to odločitvijo, to vedo,” je še dejal.

“Če to ni napad na svobodo izražanja in svobodo govora, potem ne vem, kaj je,” je dejal Dodik in dodal, da je bil vnovič kaznovan, ne da bi vedel, zakaj. Sam namreč trdi, da ni dvomil o ustavnem redu BiH ali njeni stabilnosti, zato ostaja nejasno, tako Dodik, kaj so imeli snovalci sankcij v mislih, ko so se odločili, da ga bodo ponovno kaznovali.

“Če mislijo, da me bodo tako disciplinirali, se hudo motijo. Sedaj imam še boljši motiv, da se borim za pravice, ki so nam jih odrekali 26 let,” je bil še oster voditelj bosanskih Srbov in dodal, da ni bil izvoljen zato, da bi zastopal ameriške interese, temveč interese naroda Republike Srbske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!