Novi orožarski posli Nemčije in Izraela, na nemških ulicah protestniki (FOTO)

Svet 16. Mar 202320:49 1 komentar
PROFIMEDIA

V Berlinu sta se srečala izraelski in nemški premier, v ospredju obiska so bili pogovori o novih orožarskih poslih. V času pogovorov izraelskega in nemškega voditelja je pred Brandenburškimi vrati med 400 in 500 protestnikov izražalo nasprotovanje Netanjahujevi vladavini.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je danes v Berlinu s kanclerjem Olafom Scholzem dogovoril o novih orožarskih poslih, v okviru katerih bo Nemčija prejela izraelski sistem zračne obrambe Arrow 3. Med obiskom pa je predsednik skrajno desne izraelske vlade zavrnil skrbi gostitelja glede napovedane sporne pravosodne reforme.

Voditelj Izraela se je na pot v Berlin podal v občutljivem času za njegovo državo, kjer zadnjih deset tednov potekajo množične demonstracije proti pravosodni reformi, ki bo bistveno oslabila moč vrhovnega sodišča.

Izrael hkrati zaostruje svoje vojaške aktivnosti na okupiranem Zahodnem bregu, med katerimi je bilo letos ubitih 85 Palestincev. V istem časovnem obdobju je v palestinskih napadih življenje izgubilo 13 Izraelcev in ena Ukrajinka.

Nemčija tradicionalno goji tesne stike z Izraelom iz občutka odgovornosti za zločine nacističnih oblasti proti Judom v času druge svetovne vojne. Zaradi tega je v preteklosti med drugim Berlin finančno podprl izvoz podmornic v Izrael, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Scholz je danes potrdil, da bo Nemčija še naprej izvažala orožje v Izrael. Hkrati je napovedal, da bo nemška vlada nabavila napredni izraelski sistem zračne obrambe Arrow 3, ki bo postal del evropske zračne obrambe.

PROFIMEDIA

Netanjahu je izkoristil srečanje v nemški prestolnici, da je znova izrazil prepričanje, da mednarodna skupnost Iranu ne sme dovoliti, da bi razvil jedrsko orožje, rekoč da Judje ne bodo dovolili “drugega holokavsta”.

Glede pravosodne reforme, ki je te dni glavna tema političnih razprav v Izraelu, je Netanjahu poudaril, da je Izrael liberalna demokracija “in bo liberalna demokracija ostal”.

Scholz je izrazil upanje, da bo še tekla beseda o kompromisni rešitvi reforme, ki jo je v sredo predlagal izraelski predsednik Jicak Hercog, še navaja dpa.

Medtem ko je opozicija nakazala pripravljenost na pogovor, pa je Netanjahu še pred odhodom v Berlin predsednikov kompromisni predlog zavrnil, saj naj bi ta le utrdil sedanje stanje.

V času pogovorov med voditeljema je pred Brandenburškimi vrati med 400 in 500 protestnikov izražalo nasprotovanje Netanjahujevi vladavini. Izraelski premier se je za tem srečal še z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje