Novinarka Marina Ovsjanikova: Ne počutim se kot junakinja

Svet 16. Mar 202223:17 > 17. Mar 2022 13:09 0 komentarjev
Marina Ovsjanikova
REUTERS TV via REUTERS

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, ki je na začetku tedna s protestno akcijo na ruski državni televiziji pozvala h končanju vojne v Ukrajini, je v intervjuju za ameriško agencijo Reuters dejala, da jo skrbi za lastno varnost, upa pa, da bodo Rusi spregledali propagando. "Ne bodite takšni zombiji. Ne poslušajte te propagande. Naučite se analizirati in iskati druge vire informacij. Naj ne bodo zgolj od ruske državne televizije," je pozvala.

Novinarka Marina Ovsjanikova je v ponedeljek med informativnim programom na ruski nacionalni televiziji izvedla protestno akcijo s transparentom, na katerem je bilo sporočilo proti vojni v Ukrajini. Sodišče je Ovsjanikovo kaznovalo s 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi “organizacije nedovoljenega množičnega dogodka”. Globa se nanaša samo na videonagovor, ki ga je novinarka posnela še pred protestom. Še vedno pa ni jasno, ali bo zaradi protesta na televiziji dobila še kakšno kazen.

V prvem intervjuju po protestni akciji, ki ga je dala za ameriško agencijo Reuters, je novinarka med drugim spregovorila o razlogih, zakaj se je odločila za ta korak. “Ne počutim se kot junakinja. Veste, res želim verjeti, da moja akcija ni bila zaman in da bodo ljudje odprli oči,” je povedala. Čeprav v svoja dejanja verjame, se šele zdaj zaveda razsežnosti težav, s katerimi se bo v prihodnje spoprijela. Priznala pa je, da jo skrbi za lastno varnost, a Rusije ne namerava zapustiti.

Vojna v Ukrajini jo je potisnila čez rob

Transparent z napisom “Končajte vojno. Ne verjemite propagandi. Lažejo vam. Rusi so proti vojni,” je Ovsjanikova pokazala na prvem kanalu državne televizije, ta pa velja za ključno platformo Kremlja, ki rusko invazijo na Ukrajino označuje kot posebno vojaško operacijo. Kremelj je njeno protestno akcijo označil za huliganstvo, Prvi kanal pa so pohvalili za njihovo poročanje o vojni. “Najhuje je, ko Ukrajinci obkrožijo Ruse, Rusi Ukrajince, takrat vedno nastane konflikt. Mediji in propaganda so nas razdelili in postavili na nasprotne bregove,” je v intervjuju dejala novinarka, ki ima očeta Ukrajinca.

Njen primer je med podporniki sicer že vzbudil strah, da bi jih lahko oblasti preganjale, in sicer v skladu z novo zakonodajo, ki kriminalizira dejanja diskreditacije ruske vojske. Predpisana zaporna kazen za to je do 15 let. Ovsjanikova, ki je mama dveh mladoletnih otrok, upa, da je ne bo doletela kazenska ovadba. “Če bom morala v zapor za to, v kaj verjamem, upam, da bo to minimalna kazen,” je dodala.

Marina Ovsjanikova je bila v preteklosti podpornica ruskega predsednika Vladimirja Putina, a je postala razočarana nad njegovo politiko. Vojna v Ukrajini jo je pretresla še toliko bolj, saj je odraščala v Čečeniji, ki jo je po razpadu Sovjetske zveze raztrgala vojna. “Vojna v Ukrajini je bila zame kot sprožilec. V spomin so se mi vrnile grozljive podobe iz otroštva v Čečeniji. Začutila sem, kaj preživljajo ti nesreči Ukrajinci. To me je potisnilo čez rob,” je priznala.

Novinarka s svojo protestno akcijo ni želela le nasprotovati vojni, temveč poslati sporočilo. “Ne bodite takšni zombiji, ne poslušajte te propagande. “Naučite se analizirati in iskati druge vire informacij. Naj ne bodo zgolj od ruske državne televizije,” je še pozvala v intervjuju za Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!