Rusko novinarko, ki je prekinila poročila v živo, kaznovali z globo

Svet 15. Mar 202218:35 1 komentar
Marina Ovsjenikova
Profimedia (Marina Ovsjenikova zapušča sodišče.)

Novinarko Marino Ovsjanikovo je sodišče po protivojnem protestu na državni televiziji kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi "organizacije nedovoljenega množičnega dogodka". Globa se nanaša samo na video nagovor, ki ga je novinarka posnela pred protestom. Še vedno pa ni jasno, ali bo zaradi protesta na televiziji deležna še kakšne kazni.

Rusko novinarko Marino Ovsjanikovo je sodišče po ponedeljkovem protivojnem protestu na državni televiziji danes spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih. Sodišče jo je kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi “organizacije nedovoljenega množičnega dogodka”, poroča britanski BBC.

Protestnico naj bi po poročanju neodvisnega ruskega spletnega portala Meduza kaznovali zaradi video nagovora, ki ga je posnela pred protestom, in ne zaradi samega protesta. Tudi BBC poroča, da še vedno ni jasno, ali bo zaradi protesta med oddajo deležna še kakšne kazni.

Ovsjanikova je v ponedeljek zvečer na ruski državni televiziji s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki prekinila poročila v živo. V rokah je imela napis “Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo.” Ob tem je večkrat vzkliknila “ne vojni”. Televizija je nato prekinila oddajanje v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice.

Novinarko naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij kmalu zatem aretirali. Znani liberalni novinar Aleksej Venediktov je danes preko Telegrama objavil fotografijo s sojenja, na kateri Ovsjanikova stoji v sodni stavbi ob svojem odvetniku Antonu Gašinskem.

Njeni zagovorniki so se sprva bali, da bo obsojena za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski, za kar je v okviru novega zakona zagrožena 15-letna zaporna kazen. Rusija je v zadnjih tednih zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom. Številni mediji so že zaprli svoja vrata, več novinarjev pa je zapustilo državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje