N1 v Turčiji: Svojci na ulicah čakajo novice o pogrešanih in upajo na čudež

Svet 09. Feb 202315:43 1 komentar

Mineva četrti dan od hudega in smrtonosnega potresa v Turčiji in Siriji. "Ljudje na ulicah čakajo na novice o svojcih. Čeprav je po štirih dneh le še malo možnosti za preživetje, upajo na čudež. Vsake toliko se sliši jok," je utrip iz turškega mesta Adana ocenila novinarka N1 Zagreb Iva Puljić-Šego.

V Turčiji in Siriji po več torkovih potresnih sunkih nadaljujejo iskanje preživelih.

Medtem število smrtnih žrtev hitro narašča. Na terenu je tudi ekipa N1 Zagreb, ki je odpotovala v peto največje turško mesto Adana. Ekipa poroča, da številni prebivalci sedijo na ulicah in čakajo na spodbudne informacije o svojcih. Na terenu je ogromno reševalcev in delavcev civilne zaščite, ki po ruševinah še iščejo preživele.

“Še naprej potekajo številne iskalne akcije in reševanja, je pa vse manj upanja, da je še kdo živ v ruševinah. Sorodniki pogrešanih sedijo na ulici in čakajo na novice. Upajo na čudež. Vsake toliko se sliši glasen jok,” razmere v kraju, ki je od epicentra uničujočega potresa oddaljen okrog 200 kilometrov, opisuje novinarka N1 Zagreb Iva Puljić-Šego. “Mnogi še vedno ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo,” je dodala.

Preberite še: Srčen odziv Slovencev: za pomoč Turčiji in Siriji zbrali že okoli 100.000 evrov

Ljudje so se sami organizirali, še preden jim je pomagala država

Kljub tragediji so ljudje zelo prijazni in gostoljubni. Čeprav so ostali brez vsega, tudi novinarjem ponujajo vodo in hrano.

“Ljudje so se sami organizirali, pomagajo si med seboj, delijo vodo. Podobno je kot ob potresu v Petrinji. Ljudje so se sami organizirali, še preden jim je pomagala država,” je potegnila vzporednice s potresom na Hrvaškem konec leta 2020. V Turčiji so vse glasnejše kritike na račun predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in počasnega odziva turške vlade.

Območje jugovzhoda Turčije je po potresu zajel še zelo hladen zrak, ponoči se ohladi konkretno pod ledišče.

“Reševalci še naprej bijejo bitko s časom, čeprav je po štirih dneh vse manj možnosti, da bodo našli še koga preživelega,” je dejala Puljić-Šego.

Adana, od koder je poročala novinarka Iva Puljić-Šego, je od Gaziantepa oziroma epicentra ponedeljkovega prvega potresa oddaljena več kot 200 kilometrov in je v primerjavi s kraji bližje žarišču manj prizadeta. Zaradi delujočega letališča je Adana relativno dostopna – leti sicer zamujajo, zato je pot trajala celo noč, čeprav polet med Istanbulom in Adano traja dve uri –, težje pa se je prebiti do bolj prizadetih območji vzhodno in južno od Adane. Tja se bo novinarka N1 Zagreb odpravila jutri oziroma v prihodnjih dneh. Prehajanje po območju je med drugim oteženo zardi poškodovanih cestišč, prav tako pa na območju veljajo izredne razmere. Na območje še vedno prihajajo tudi reševalci.

Adana, potres v Turčiji
Adana, FOTO: Emilie Madi/REUTERS

Se je eden od blokov zrušil zaradi malomarnosti zobozdravnika?

V Adani se je zrušilo okrog 30 stavb. Zrušil se je tudi višji blok, kjer je živelo 80 ljudi. Do zdaj so našli že več kot 50 smrtnih žrtev in le šest preživelih. Po besedah Puljić-Šego so bili v soseski trije identični bloki, vendar se je zrušil le eden. Po pripovedovanju domačinov naj bi si v njem zobozdravnik uredil ordinacijo, pri tem pa naj ne bi upošteval gradbenih predpisov. Odstranil naj bi tudi nosilne stene, domačini pa so prepričani, da se je prav zaradi tega blok tudi porušil.

Preberite še: Slovenski reševalci v Turčiji: Delo zelo zahtevno, nekaj psov lažje poškodovanih

Puljić-Šego je še dejala, da ljudje v Turčiji potrebujejo predvsem topla oblačila, saj je ponoči zelo hladno. Na ulicah so si številni tudi zakurili ogenj, da bi se ogreli. “Potrebujejo topla oblačila, odeje in pa šotore za namestitev, saj jih je premalo,” je o trenutnih potrebah po pomoči dejala novinarka N1 Zagreb.

Turški strokovnjak za potrese: Pod ruševinami je lahko še 200.000 ljudi

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel eden najhujših potresov v zadnjih desetletjih z magnitudo 7,4, je umrlo približno 17.000 ljudi, število žrtev tokratnega potresa je to glede na zadnje podatke že preseglo.

Ponedeljkov potres z magnitudo 7,8 pa je bil po jakosti enak potresu leta 1939, v katerem je umrlo okoli 33.000 ljudi in velja za najbolj smrtonosno naravno nesrečo v moderni zgodovini Turčije. Njegovo žarišče je bilo pri mestu Erzincan, le nekaj sto kilometrov severno od epicentra tokratnega potresa. Ta bi lahko po ocenah bonitetne agencije Fitch lahko povzročil gospodarsko škodo v višini do 4 milijarde dolarjev.

Španska tiskovna agencija EFE med drugim navaja enega vodilnih turških strokovnjakov za potrese, inženirja Ovguna Ahmeta Ercana, ki je dejal, da utegne biti pod ruševinami ujetih še do 200.000 ljudi. Po njegovem gre za eno najhujših naravnih katastrof na svetu.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje