Novinarka po intervjuju s predstavnikom talibanov pobegnila iz Afganistana

Svet 30. Avg 202118:08 > 31. Avg 2021 10:18 1 komentar
Beheshta Arghand
PROFIMEDIA

Na začetku meseca se je Behešta Arghand, voditeljica afganistanske medijske hiše TOLO, vpisala v zgodovino Afganistana. V živo se je pogovarjala s predstavnikom talibanov. Intervju se je znašel na naslovnicah medijev po vsem svetu. Po intervjuju pa je pobegnila iz države.

Dva dni pozneje je Behešta Arghand ponovila uspeh in intervjuvala Malalo Jusafzaj, aktivistko, ki je preživela poskus talibanskega atentata. TOLO je poročal, da je bilo to prvič, da je bila Jusafzaj intervjuvana na afganistanski televiziji.

Zaradi nevarnosti zapustila Afganistan

Arghand si je utirala pot, vendar mora njeno delo počakati. Odločila se je zapustiti Afganistan, in kot razlog navedla nevarnosti, s katerimi se spopadajo novinarji in preostali prebivalci Afganistana.

V dopisovanju s CNN Business je voditeljica spregovorila o izkušnjah zadnjih dveh tednov. “Zapustila sem državo, ker se tako kot milijoni ljudi bojim talibanov,” je med drugim povedala v pogovoru.

Sad Mohseni, lastnik medijske hiše TOLO, je dejal, da je Arghandin primer simbol razmer v Afganistanu. “Skoraj vsi naši znani poročevalci in novinarji so odšli,” je dejal in dodal, da se z vsemi močmi trudijo, da bi jih zamenjali z novimi ljudmi.

Arghand je stara 24 let. Za CNN je povedala, da se je za novinarstvo odločila v devetem razredu, potem ko ji je eden od učiteljev dovolil, da stoji pred sošolci in prebere novice. “Kot bi bila voditeljica na televiziji,” je dejala.

Štiri leta je študirala novinarstvo na univerzi v Kabulu. Kratek čas je delala na več tiskovnih agencijah in radijskih postajah, nato pa se je kot voditeljica na začetku tega leta pridružila TOLO News. “Tam sem delala mesec in 20 dni, nato so prišli talibani,” je povedala.

Njen intervju s talibani 17. avgusta je bil zgodovinski. Bilo je “prvič v zgodovini Afganistana, da se je predstavnik talibanov v živo pojavil v televizijskem studiu nasproti voditeljice”, je dejal Mohseni v kolumni za Washington Post in trdil, da so talibani poskušali “svetu predstaviti zmeren obraz”.

To je storila za afganistanske ženske

Arghand je dejala, da je bil intervju težak, “vendar sem to storila zaradi afganistanskih žensk”. “Rekla sem si: ena od nas mora začeti. /…/ Če ostanemo v hišah ali ne hodimo v pisarne, bodo rekli, da ženske nočejo delati. Zato sem si rekla: začni delati,” je dejala Arghand. “In pripadniku talibanov sem rekla: Želimo svoje pravice, želimo delati. Želimo in moramo biti del družbe. To je naša pravica.”

Z vsakim dnem so prihajala nova poročila o talibanskem ustrahovanju medijev. Dva dni po razgovoru z Jusafzaj se je Arghand obrnila na aktivistko po pomoč. V torek se je skupaj z več družinskimi člani vkrcala na evakuacijski let katarskih letalskih sil.

Upa, da se bo lahko v Afganistan vrnila. “Če bodo talibani naredili, kar so rekli, da bodo, kar so obljubili, in se stanje izboljša, in če bom vedela, da sem na varnem, da mi nič ne grozi, se bom vrnila v svojo državo in bom delala za svojo državo. Za svoj narod,” je še povedala za CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje